CISO centar Prijedor je u 2018. godini uspješno realizovao aktivnosti koje se odnose na profesionalno informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola. Ovim aktivnostima obuhvaćene su 24 centralne i 5 područnih osnovnih škola, sa 973 učenika završnih razreda u 53 odjeljenja. U 2018. godini CISO Prijedor obišao je sve osnovne škole na području koje pokriva Filijala Prijedor. Tako su pored škola u Prijedoru, u profesionalno informisanje uključene i sve osnovne škole u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Oštroj Luci i Krupi na Uni.

Učenicima je ukazano na važnost pravilnog izbora zanimanja, te su informisani o trenutnom stanju na tržištu rada, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, i zanimanjima koja se planiraju upisivati u narednoj školskoj godini na području Filijale. Poseban akcenat stavljen je na zanatska zanimanja za kojima postoji realna potreba na tržištu rada, te značaju i mogućnostima obavljanja kvalitetne prakse za zanimanja koja obrazuju srednje stručne škole sa područja Filijale.

Stručni saradnik CISO centra je učestvovao i na Trećem sajmu zanimanja koji je održan u Prijedoru u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Cilj sajma bio je upoznavanje učenika devetih razreda osnovnih škola sa strukama i zanimanjima u oblasti srednjeg obrazovanja. Ovdje su još jednom učenicima pružene dodatne informacije koje bi im trebale olakšati donošenje odluke vezane za izbor zanimanja.

Zavod za zapošljavanje RS
Foto – ilustracija