Mlade Prijedorčanke Lorena Mirković Lovrić, Dajana Bilbija, Marija Marin, Katarina Pašagić, Nataša Bubalo i Isidora Dobrijević, polaznice Škole slikanja Borisa Eremića, zajedno sa svojim mentorom, akademskim slikarom iz našeg grada, restaurirale su prvi gradski mural.

Naime, u oktobru prošle godine nepoznate osobe su na muralu koji se nalazi na zidu Elektrotehničke škole u Prijedoru nacrtale neprimjerene sadržaje čime su ga nepovratno oštetili.

Inače, ovaj rad je djelo italijanske umjetnice Paole de Manjinkor a nastao je davne 1998. godine uz pomoć djece iz tadašnjih izbjegličkih centara.

-Murali su postali jedna od glavnih turističkih atrakcija Prijedora jer se mnogi gosti našeg grada fotografišu upravo ispred nekoga od njih. Zbog toga smo i uložili talenat, vrijeme, radost i ljubav prema slikanju u ovu restauraciju. Potrudili smo se da ispoštujemo originalni izraz umjetnice ali smo dodali mali dio sebe u sve to kako bi Prijedor ostao dostojan imena koji je ponio kao grad murala – istakao je Boris Eremić.

Prema njegovim riječima, restauraciju su podržali Grad Prijedor i Agencija lokalne demokratije Prijedor.

Podsjećanja radi, u čast Paole de Manjinkor i uz podršku italijanskih donatora, zahvaljujući konkursu “Prijedor-grad murala” do sada je napravljeno pet murala, a uskoro će biti raspisan novi međunarodni konkurs, jedini takav u jugoistočoj Evropi.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com