dzenaza biscaniTri mjeseca od dženaze za 284 bošnjačke žrtve iz Prijedora i Kozarca, koje su ekshumirane u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj poslije Drugog svjetskog rata, još nisu plaćeni troškovi ukopa.

Iako porodice godinama čekaju da ukopaju samo nekoliko kostiju svojih najmilijih, posebno ih boli činjenica što, kako kažu, oni leže pod dugom.

Tuga i bol

Ogorčeni su i ističu da će, ako Institut za nestale osobe BiH u roku od deset dana ne plati troškove ukopa i dženaze, za šta treba izdvojiti oko 280.000 KM, oni prodati sve što imaju i platiti obaveze!

– S tugom i bolom čekali smo da njihove kosti budu pronađene, da ih dostojanstveno ukopamo. Nova bol razara naše duše, naša djeca su ukopana, ali pod dugom. To je sramotno. Prodat ćemo sve, ali nećemo dozvoliti da kosti naših sinova, djece, majki, očeva, djedova, nana, budu pod dugom – kazali su nam članovi porodica ubijenih Prijedorčana.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92″, potvrdio je za “Avaz” da su porodice ogorčene na odnos države prema žrtvama.

– Početak radova na Tomašici obilježila je očajnička potraga za sredstvima. Velika je sramota da toliko šehida leži pod dugom. Institut još nije prebacio nikakva sredstva. Prije mjesec kada sam ih kontaktirao, jer je u Prijedoru klanjana dženaza za deset članova moje porodice, rekli su mi da su računi poslati na trezor i da se čeka isplata. Firma koja je obavila ukop je “Sabur”, vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru. Koliko znam, kopanje kabura plaća se 100 KM, ali treba platiti i prijevoz žrtava iz Šejkovače do mezarja, ćefine, naslone, tabute… Ako u narednih deset dana ne plate, porodice će same izmiriti dug, jer ne želimo da ukopani imaju nikakav dug – kaže Duratović.

Najmlađe žrtve

Prema njegovim riječima, samo iz sela u kojem on živi, ukopano je 77 osoba. Najmlađa žrtva koja je ukopana je 13-godišnji Elvis Šarčević, a najstarija Salih Kadirić, koji je imao 77 godina. U Prijedoru je u julu ukopano i 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Računi na reklamaciji

Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe u BiH, kazala je da je Institut dužan platiti troškove za 284 žrtve.

– Institut, prema pravilniku, dužan je pokriti troškove dženaza. Međutim, došlo je do nekih grešaka pri obračunu. Kada se vrati račun s reklamacije, dug će biti izmiren – kazala je Čengić.
Dnevni avaz