Zbog nedostatka novca, gradska uprava u Prijedoru zaustavila je gradnju novog objekta sportske dvorane u naselju Urije.

Građevinski radovi počeli su 2012. godine i do sada je u novi objekat uloženo gotovo četiri miliona maraka iz lokalnog budžeta. Dvorana je dobila zidove, krov i stolariju. Međutim, u ovoj godini u gradskoj kasi nije planirana nijedna marka za završetak radova.

Na pitanje „EuroBlica“ na koji način će biti završena gradnja ovog objekta i kada, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nije odgovorio. Međutim, u junu prošle godine, nakon što je posjetio ovaj objekat, izjavio je da je za završetak radova potrebno još toliko novca koliko je i uloženo.

– U ovaj velelepni objekat uloženo je 3.650.000 KM i sve je novac grada Prijedora. Na pola smo puta za završetak dvorane. Grad Prijedor se obratio i Vladi i predsjedniku Srpske za materijalnu pomoć. Preostali su još unutrašnji radovi kako bi dvorana bila u funkciji – rekao je tada Đaković.

Iz SDS Prijedor, kažu da su bili protiv gradnje ovakvog objekta od samog početka.

– Objekat je skup i nije funkcionalan, jer nije dovoljno samo napraviti dvoranu, treba je i održavati. Za sadašnju dvoranu „Mladost“ godišnje se iz budžeta izdvaja oko 100.000 KM, a za ovaj novi objekat, koji je mnogo veći, potrebno je najmanje pola miliona maraka – kaže Milan Tubin, odbornik SDS u Skupštini garda Prijedora i član njenog Savjeta za sport.

Navodi da je bivši gradonačelnik Marko Pavić obećao da će dvorana na Urijama biti završena 2016. godine i da će u nju biti uloženo šest miliona maraka.

Dodaje da je na pitanja SDS o gradnji ovog objekta, gradonačelnik Đaković samo usmeno odgovorio da je Prijedor tražio pomoć Vlade Srpske za završetak radova.

Međutim, iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS za „EuroBlic“ nisu potvrdili da će biti ikakve novačne pomoći za novu dvoranu. U svom saopštenju navode da je Prijedor pomoć tražio još 2012. kada je i počeo gradnju dvorane.

-Tada smo podsjetili grad Prijedor da je iznos novca u budžetu Ministarstva za kapitalne grantove neprofitnim organizacijama za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju sportskih objekata umanjen i da iznosi do 100.000 KM, a posljednjih godina je riječ o iznosu od 90.000 KM – kažu u Ministarstvu. Dodaju da su Prijedoru predložili da pomoć pokušaju obezbjediti iz Razvojnog programa RS.

Podsjećaju da je do sada iz sredstava Ekonomsko-socijalna komponenta Razvojnog programa Republike Srpske na području Prijedora odobren novac za projekte vredne 16,41 miliona KM. Međutim, nigdje nije navedena pomoć za gradnju dvorane na Urijama.

Moderan sportski objekat

Ukoliko bude završena, dvorana na Urijama, će moći da primi 1.880 gledalaca. Osim glavnog terena, imaće malu salu za borilačke sportove, svlačionice, ambulantu i dvije sale za zagrijavanje sportista.

Trebalo bi da ima i kuglanu sa četiri staze. Predviđen je čak i velnes centar dok je prizemlje rezervisano za poslovne prostore. Planirana je i sadnja visokog drveća koje bi bilo prepreka za prašinu i buku.

EuroBlic-srpskainfo.com