U selu Rasavci nedaleko od Prijedora živi šestočlana porodica Jeftić.

Vrijedna i uzorna porodica koja se bavi poljoprivredom, odlučila se za voćarstvo i to proizvodnju raznih sorti jabuka.

Na svojoj paceli od 11 dunuma imaju zasad od 3.500 sadnica.

Milka Jeftić, poljoprivredni proizvođač i domaćica u u šestočlanoj porodici, u razgovoru sa našom ekipom rekla je da na parceli ima raznih sorta jabuke.

-Ovdje imamo Ajdera, Zlatnog Delišesa, Džon Golda i mnogih drugih sorti. Uglavnom, svaki posao je zahtjevan i iziskuje mnogo ulaganja i truda – priča nam Jeftićeva.

Dodaje i da su na proizodnji jabuka angažovani svi ukućani.

-Prinosi su u zadnje dvije godine prepolovljeni jer je mraz učinio svoje. Ove godine nadamo se oko 15 tona jabuke – ističe Jeftićeva koja još kaže da sebez zadruge ili nekog drugog vida udruživanja poljoprivrednih proizvođača teško može obezbijediti sigurno tržište.

Na imanju vrijedno radi i Milkin sin Bojan Jeftić, 23-godišnji mladić koji je nakon završetka škole, svoj jedini posao našao upravo u voćarstvu jer u svojoj struci nema posla.

-Pomažem svojoj porodici maksimalno. Nije mi teško jer ovdje obezbjeđujem i sebi i svojima egzistenciju – ističe Bojan.

Dodaje da ga ovih dana čeka novi posao u voćnjaku i to prskanje.

-Čim cvatovi opadnu, slijedi prskanje protiv raznih štetočina i onda ništa do berbe – priča nam ovaj vrijedni i uzorni mladić.

A do berbe ova porodica razmišlja kako i kome prodati jabuke jer sigurnog tržišta nema, osim pijace na kojoj su primorani da kilogram jabuke daju i za 50 feninga.

Tekst I foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com