Policijska uprava Prijedor protekle sedmice provela je planske aktivnosti na kontroli učestvovanja u saobraćaju vozača motocikla, lakog motocikla i mopeda, te utvrđivanja alkohlisanosti vozača.

Policijski službenici prilikom kontrole vozača motocikla i mopeda ukupno su uočili 94 prekršaja, a više od 60 % uočenih prekršaja bili su prekršaja nenošenja zaštitne kacige. Pored navedenih prekršaja iz saobraćaja je isključeno 11 motocikla i mopeda zbog učestvovanja u saobraćaju zbog neispravne registracije.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja pod dejstvom alkohola sankcionisano je 56 učesnika u saobraćaju, od kojih je deset zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu ili su odbili da se podvrgnu kontroli alkohola.

Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu ili odbiju da se podvrgnu alkotestu, pored novčane kazne (400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imajući u vidu povoljne prilike za odvijanje saobraćaja i pojačan saobraćaj povodom dolaska naših građana iz inostranstva.

Poseban apel se upućuje vozačima motocikla, lakog motocikla i mopeda, te vozačima bicikla da se prilikom učestvovanja u saobraćaju pridržavaju saobraćajnih pravila i propisa, te da koriste zaštitnu opremu koja u većoj mjeri sprečava nastanak povreda.

PU Prijedor
Foto – ilustracija