Na 16.sjednici Skupštine grada Prijedora odbornici su donijeli odluke o priznanjima i nagradama koje se dodjeljuju povodom 16.maja, Dana grada Prijedora.

Najviše javno priznanje, Plaketa grada Prijedora, dodijeljeno je privrednom društvu “Javor” d.o.o. Prijedor za izuzetne rezultate na području privrede

Povelju počasnog građanina grada Prijedora dobio je Ljubivoje Ršumović.

Nagrada grada Prijedora koju prati i novčani iznos od 1.500 KM dodijeljena je protojereju stavroforu Ranku Maletiću, za poseban doprinos u stvaranju međureligijske saradnje, tolerancije, trajnog i iskrenog suživota svih naroda na ovom području kao i posebnog doprinosa u očuvanja srpske tradicije i kulture.

Nagrada grada Prijedora koju prati i novčani iznos od 1.500 KM dodijeljena je i policajcu Slađanu Dačiću za izuzetno human i hrabar gest spasavanja mladog života.

Osim toga, Komisija za nagrade i priznanja predložila je gradonačelniku Milenku Đakoviću da dodijeli i pohvale i javno priznanje grada župniku Marku Vidoviću, efendiji Huseinu Veliću i ukrajinskom svešteniku Mihalu Stahneku, Planinarsko-skijaškom društvu “Ljubijski rudar” i KUD-u “Kozara” Kozarac, a zahvalnice grada dobiće Rajko Srdić, Marica Vidović, Jusuf Arifagić i organizacija “Humano brdo”.

Društvo za proizvodnju namještaja, stolarije, trgovinu i usluge „JAVOR“ d.o.o. Prijedor osnovano je 1946. godine sa sjedištem u Prijedoru. Sadašnji vlasnik ovog društva je Radovan Šalabalija, koji je ujedno i ovlašteno lice za njegovo zastupanje. Pretežna djelatnost društva je proizvodnja namještaja i dijelova za namještaj kao i trgovina građevinskim materijalima. Ovo društvo raspolaže prodajnom mrežom, koju čine četiri vlastita salona namještaja i to u Prijedoru, Banja Luci, Kozarskoj Dubici i Sanskom Mostu. Pored domaćeg tržišta, ovo društvo prisutno je i na tržištima Norveška, Švedska, Danska, Švicarska, Njemačka, Austrija, italija, Izrael, kao i u zemljama bivše Jugoslavije. Mnogoborojne su nagrade i certifikati koje je dobilo ovo društvo od kojih su najznačajnija: -Sertifikat: FSC-COC i osam zlatnih medalja sa sajmova namještaja. Plan daljeg razvoja i poslovanja društva ogleda se u unapređenju tehnologije poslovanja i povećanja broja zaposlenih. Ovo društvo je izvršilo značajna investiciona ulaganja, od kojih je bitno istaći izgradnju nove fabrike masivnog namještaja i elemenata za namještaj. Okosnicu proizvodnje čine: kuhinje, trpezarijski namještaj, kuhinjski i trpezarijski stolovi, dnevni boravci, klub stolići, spavaće sobe, kreveti, te široka paleta veoma kvalitetnog tapaciranog namještaja, kao i kompletan program proizvodnje namještaja od pločastih materijala (iverica i bojeni medijapan, po savremenim tehnologijama), a sve po želji i mjerama kupaca. Ekskluzivan i novi segment proizvodnje čine vrhunski kvalitetne podne obloge od masivapunog drveta hrasta, bukve i termotretiranog jasena, veoma modernog dizajna u više boja i dezena. “Javor”d.o.o. se danas pozicionira u vrhu liste lidera u proizvodnji modernog, prestižnog i visoko kvalitetnog namještaja na teritoriji zemalja biviše Jugoslavije, a bitno je pomenuti i veoma dobre rezultate i rastući trend u izvozu namještaja od punog drveta-masiva u zemlje članice EU.

Ljubivoje Ršumović je rođen 3. jula 1939.godine u Ljubišu, na planini Zlatibor. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gdje je diplomirao 1965. godine na Filološkom fakultetu, na grupi za komparativnu književnost. Oženjen je i otac je troje djece. Živi i radi u Beogradu. Prve pjesme je objavio kao gimnazijalac 1957.godine, najprije u Užičkim „Vestima“, a zatim u „Književnim novinama“. Od 1965. godine radi u Radio Beogradu, u redakciji programa za djecu, a 1968. godine prelazi u Televiziju i radi poznate serije: „Dvogled“, „Hiljadu zašto“ i „Hajde da rastemo“. Jedna od najpopularnijih serija za djecu „Fazoni i fore“ imala je sto četrdeset i dvije epizode. Pored programa za djecu uradio je i nekoliko serija dokumentarnih programa. Objavio je 86 knjiga, uglavnom za djecu. Godine 2014. na 42. književnim susretima na Kozari dobio je nagradu „Književni vijenac Kozare“, za životno djelo. Duži niz godina je redovni učesnik Književnih susreta na Kozari i više puta član žirija za dodjelu nagrada Književnih susreta na Kozari. Tokom dugog niza godina, gospodin Ršumović se pokazao kao veliki prijatelj Grada Prijedora, nesebično učestvujući na mnogobrojnim poetskim časovima u prijedorskim školama. Kao predsjednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, dao je veliki doprinos promovisanju Književnih susreta na Kozari i pozitivnom prezentovanju Grada Prijedora.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić je rodjen 1951. godine u selu Velika Ilova, opština Prnjavor. Osmogodišnju školu završio je u Prnjavoru 1966. godine, a 1967. upisao se u prvi razred Bogoslovije u Prizrenu. Bogosloviju je završio kao bogoslov generacije 1971. godine, a u prvu prijedorsku Parohiju dolazi 1978. godine. Iskrena služba, topla riječ mladog sveštenika, bilo je odlučujuće da Ranko Maletić postane poštovani sveštenik. Široka je lepeza djelatnosti koju je vršio protojerej stavrofor Ranko Maletić. Njegova djelatnost nije se odvijala samo u dvorištu njegove crkve. On je iskreno umio da vodi besjede i razgovore sa vjerskim predstavnicima drugih konfesija i ti susreti su važili za primjer dobrog, trajnog i iskrenog suživota svih naroda na ovim prostorima. Mnogobrojni su primjeri međuvjerske saradnje na prostoru prijedorske opštine i takvi potezi su postali programski dijalog i razgovor i sveopšti zajednički put svake višenacionalne sredine. Ovom duhovniku pripada velika zasluga za obnavljanje rada Kola srpskih sestara i SPCPD „VILA“, te ponovnog organizovanja Svetosavske zabave (Bala), Bogojavljenske litije, kao i za uspostavljanje Nikoljdanskog koncerta u crkvi Svete Trojice i za imenovanje Slave Crkve i Grada – Sveti duhovi. Za svoje zasluge dobio je mnoga priznanja i nagrade.

Slađan Dačić rodjen je 17. juna 1990. godine, u Zenici. Osnovnu školu, a potom i Elektrotehničku školu završio je u Prijedoru. Visoku školu unutrašnjih poslova završio je u Banja Luci 2013. godine. Od 2016. godine zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Banja Luci, jedinica za podršku. Dana 2. januara 2018.godine Slađan je iako bolestan, bez razmišljanja i pri tom rizikujući svoj život, skočio u rijeku Sanu kod gradskog mosta i od utapanja spasio dvadesetdvogodišnjeg mladića N.M. iz Prijedora. Za pokazanu hrabrost i nesebično žrtvovanje vlastitog života i zdravlja, te veliku i nadljudsku borbu za spašavanje mladog života, dodjeljuje se ovo priznanje, kako bi mu se lokalna zajednica zahvalila na ovom humanom činu.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com