izlozba-grad od zeljeza i sedefa (1)U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba “Grad od željeza i sedefa” autora Bratislava Teinovića, višeg kustosa Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić pojasnio je da je riječ o izložbi eksponata i vojne opreme osmanskih Turaka u Banjaluci i obuhvata period od 1527. do 1878. godine.

“Značaj ove izložbe za muzej je prvenstveno u tome što ona ne traži posebnu likovnu pismenost i umjetničko obrazovanje već je namijenjena običnom čovjeku, posebno učenicima osnovne i srednje škole koji će na ovaj način praktično imati jedan kvalitetan čas istorije”, naveo je Radonjić.

Autor Bratislav Teinović istakao je da je ideja o ovoj izložbi začeta još prije 15 godina.

“Riječ je o zbirci predmeta nekoliko stotina primjeraka eksponata različite provinijencije i hladnog i vatrenog oružja koje ilustruje prošlost Banjaluke od njenog pada u ropstvo pod tursku vlast, pa do austrougarske okupacije”, rekao je Teinović.

izlozba-grad od zeljeza i sedefa (2)On je dodao da se na izložbi mogu vidjeti eksponati poput cijevi bronzane puške “kukače” koja potiče iz 16. vijeka, a nađena je na Kastelu prije 20 godina, pa do posljednjih eksponata modernih sistema pušaka “vinčester” iz 19. vijeka.

“Ova izložba nosi u sebi dvije teme, pa je ona istorijsko-didaktička, jer prikazuje prošlost Banjaluke kroz presjek njene vojne istorije za 350 godina vladavine Turaka, a sa druge strane treba da podsjeti na postanak muzeja Vrbaske banovine odakle su ovi predmeti stigli i čuvaju se u Muzeju Republike Srpske kao baština Banjaluke”, rekao je Teinović.

On je dodao da eksponate prate i ilustracije koje su prikupljene tokom višegodišnjeg istraživačkog procesa, a u pitanju su bakrorezi pronađeni u raznim knjigama koji prikazuju vojsku, spahije i janjičare koji su koristili ovo izloženo oružje.

Izložba će u Prijedoru biti otvorena do 3. decembra.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
izlozba-grad od zeljeza i sedefa (3) izlozba-grad od zeljeza i sedefa (4) izlozba-grad od zeljeza i sedefa (5) izlozba-grad od zeljeza i sedefa (6)