Da i mortus pijani pješaci teturaju saobraćajnicama govori podatak da je najpijanijem pješaku u prošloj godini izmjerna koncentracija alkohola u krvi od 3,95 promila na području Prijedora, a u toku ove godine najpijaniji pješak je takođe uhvaćen u istom gradu sa 3,5 promila.

Podaci su ovo Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odakle su još rekli da su u toku ove godine najveće utvrđene koncentracije alkohola u krvi kod pješaka iznosile, pored 3,5 na teritoriji Prijedora, tri promila i 2,85 na teritoriji Doboja, te 2,81 i 2,65 promila na području Bijeljine.

“U prošloj godini najveća koncentracija alkohola u krvi kod pješaka iznosila je 3,95 g/kg na teritoriji Prijedora, dok su na teritoriji Zvornika evidentirana dva pješaka sa 3,9 g/kg i 3,65 g/kg, koji su smrtno stradali u saobraćajnim nesrećama”, rekli su u MUP-u RS.

Oni su naveli da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja RS propisano da se pješaci ne smiju kretati po kolovozu ako su pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

“Smatraće se da je pješak pod dejstvom alkohola, ako se analizom krvi ili krvi i urina, te drugom metodom mjerenja utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,8 g/kg ili ako se stručnim pregledom bez obzira na količinu alkohola u krvi utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola”, naveli su u MUP-u RS.

Ističu da je predviđena novčana kazna za nepoštovanje navedenog od 100 do 300 KM, te ukoliko je pješak u alkoholisanom stanju odgovoran za saobraćajnu nezgodu predviđena novčana kazna je od 300 do 1.000 KM.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da pješaci s više od 0,8 promila alkohola u krvi predstavljaju opasnost po ostale učesnike u saobraćaju.

“Kako se mijenjaju psihofizičke sposobnosti kod vozača, tako se mijenjaju i kod pješaka, naravno ipak s mnogo manjim posljedicama nego kada je u pitanju vozač”, rekao je Radović.

On kaže da pješak s većim količinama alkohola gubi kontrolu, raste mu samopouzdanje, dobija lažni osjećaj sigurnosti te mu slabe čula vida i sluha.

“Pijan pješak je sklon nepromišljenim potezima. Najčešće se dešava da se pješaci pod dejstvom alkohola kreću kolovozom, te da ga pretrčavaju iako se prethodno nisu uvjerili da to mogu sigurno uraditi. Ovakve pojave su naročito izražene noću, pošto idu topliji, ljetni mjeseci”, rekao je Radović.

Istakao je da su kazna i prevencija najbolja kombinacija i rješenje kako bi se spriječili ovakvi slučajevi, te da se prevencijom može uticati na ljude i promjenu njihovog stava.

“Kazne nekome djeluju restriktivno, ali ljudski život se ničim ne može platiti ni zamijeniti”, ističe Radović.

Jedan Prijedorčanin nam je rekao da mu je suludo da se kažnjavaju pješaci ako su u alkoholisanom stanju, osim ako ne prave probleme, ako ne narušavaju javni red i mir ili bezbjednost saobraćaja.

“Na proslavama se kod nas obično popije čašica više te pri polasku kući građanima ne preostaje nikakva opcija nego da idu taksijem ili da traže da ih neko trijezan vozi”, rekao je ovaj Prijedorčanin.

Nezavisne novine