oi dr mladen stojanovic-visebojTradicionalni izviđački višeboj “Kozara 2014” održaće se u Prijedoru 15. novembra, a okupiće oko 350 izviđača iz BiH, Srbije i Hrvatske, najavljeno je iz Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

“Pored takmičenja izviđača, planirano je učešće i ekipa osnovnih i srednjih škola iz Prijedora koje će se takmičiti u njima prilagođenim izviđačkim disciplinama”, stoji u saopštenju dreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor.

Izviđački višeboj “Kozara 2014” realizuje se u vremenskom okviru projekta prijedorskih i zeničkih izviđača “Izviđači to mogu” koji američka ambasada u BiH finansira sa 44.695 dolara, a koji bi kroz šest masovnih jednodnevnih aktivnosti i dva višednevna interetnička kampa trebalo da obuhvati 2.500 mladih.

Jednodnevne aktivnosti su po jedan porodični dan u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, susreti adolescenata BiH 11 do 15 godina, sajam izviđačkih kolekcionara i izviđačke pjesme, proljetni susreti djece i adolescenata BiH i instruktorski seminar za 20 mladih izviđača instruktora.

Višednevne aktivnosti su zimski kamp na Kozari i ljetni kamp na Boračkom jezeru, a sve aktivnosti odvijaju se od oktorba ove do septembra iduće godine.

Osim zeničkih i prijedorskih izviđača, ove godine u projektu učestvuju Udruženja građana Roma “Romano Centro” Zenica, Udruženja Ukrajinaca “Kozak” Prijedor, Udruženja Slovenaca iz Sarajeva, Jevrejske zajednice u Zenici i izviđačkih odreda iz susjednih zemalja.

Treću godinu zaredom američka ambasada u BiH podržava saradnju prijedorskih i zeničkih izviđača. Ovogodišnji projekat “Izviđači to mogu” unaprijeđeni je model prethodnih dvaju projekata “Jednostavno iviđaštvo” i “Stvaramo bolji svijet”.

Pored međuentitetske razmjene mladih, izviđači će kroz ovaj projekat iskustva prenositi na nacionalne manjine, promovisati ravnopravnost među polovima, volonterizam i timski rad, te uključiti roditeljeu aktivnosti djece i mladih.

SRNA
Foto – Odred izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor