Savremeni talgo voz trebalo bi na ljeto da krene na relaciji od Banjaluke do Prijedora i Bihaća, što će putnicima omogućiti udobniju i bržu vožnju, a na domaće pruge vratiti jedinstven doživljaj putovanja.

Istakao je ovo direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović i dodao da su ove linije već projektovane u redu vožnje.

– Planirano je da talgo voz ka ovim gradovima krene u julu, s obzirom na to da čekamo da budu završeni radovi na trasi pruge u FBiH, od Blatine do Bihaća. Nakon toga sprovešćemo potrebne tehničke preglede, obezbijediti upotrebnu dozvolu i voz može krenuti – rekao je Savanović i dodao da bi talgo voz iz Bihaća nastavljao dalje sve do Sarajeva.

Prvi čovjek “Željeznica RS” je rekao da će uvođenje ove linije doprinijeti povećanju broja putnika u željezničkom saobraćaju, ali i povećati opravdanost uvođenja savremenih vozova na našim šinama.

Vijest o uvođenju ove linije najviše je obradovala studente, koji sa koferima u rukama svake nedjelje putuju u Banjaluku.

– Ponekad put do Banjaluke traje predugo, kupei su prilično neudobni i dotrajali. Sigurna sam da će uvođenjem talgo voza putovanje biti zanimljivije i udobnije, te da će mnogi autobusku kartu vrlo rado zamijeniti željezničkom – kazala je studentkinja iz Prijedora Marija R.

U udobnost i tačnost savremenog voza već su se uvjerili oni koji svakodnevno putuju prema Doboju, Tuzli i Sarajevu, jer je 1. avgusta prošle godine uz pisak sirene talgo voz prvi put povezao Banjaluku i Sarajevo, ispisujući nove stranice istorije.

Osim velikog broja stanovnika Srpske koji su, što poslom, što iz radoznalosti, prvog dana kada je uvedena ova linija krenuli na putešestvije savremenim vagonima, među putnicima je bilo i stranaca. Klimatizovani vagoni sa internetom i televizijom i nasmiješena lica zadovoljnih putnika vraćaju nadu u budućnost i razvoj željezničkog saobraćaja.

U “Željeznicama RS” kažu da interesovanje za putovanje talgo vozom raste iz dana u dan, te da je od uvođenja ove linije kartu za putovanje savremenim vozom kupilo 13.616 putnika, od kojih na željezničkim stanicama u Srpskoj 8.577 putnika, dok su ostali kupili karte kod “Željeznica FBiH”.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin potvrđuje da je talgo voz opravdao postojanje.

– Građani su veoma zainteresovani da osim ove linije koja povezuje Banjaluku i Sarajevo bude uspostavljena i redovna linija prema Zagrebu. Vjerujem da će naše uprave u dogledno vrijeme razmotriti ideju i uspostaviti tu liniju – kazao je Marin i dodao da bi uspostavljanje linije koja će povezati Banjaluku i Zagreb bilo opravdano i privuklo veliki broj putnika.

Cijena karte

– Karta na relaciji Banjaluka – Sarajevo u jednom smjeru košta 26,90 KM, dok je cijena povratne karte 43,20 KM – naveli su u “Željeznicama RS” i dodali da su ovo cijene za drugi razred, bez cijene rezervacije sjedišta, koja iznosi jednu marku za jedan smjer putovanja.

Studenti, novinari, penzioneri i putnici stariji od 60 godina mogu ostvariti popust od 30 odsto, za djecu od četiri do 12 godina karte su upola cijene, a za mališane do četiri godine vožnja je besplatna.

Glas Srpske