Novi pravilnik o kodeksu oblačenja i ponašanja učenika i nastavnika u Osnovnim školama u RS sve češća je tema u zbornicama i učionicama.

Pod lupom

Okvirno se zna da je „odzvonilo“ pirsinzima na licu, pretjeranom šminkanju, ali i kratkim hlačama, majicama s dubokim izrezom, pa čak i starim dobrim farmerkama kojih će se neki od nastavnika teško odreći.

– Pristojno i uredno oblačenje je osnova, ali na kraju moramo prihvatiti činjenicu da sve farmerke nisu plave. Možemo kupiti i crne pa smo opet u džins hlačama – kaže Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora 17 osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke i dodaje da bi pod lupu kodeksa trebali i oni koji posjećuju škole.

Neki bi opet, poput Jovane Pantić, nastavnice biologije u prijedorskoj Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, zaposlene voljeli vidjeti u radnim mantilima.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru zaposleni odavno nose radne mantile. Gorana Bosančić, direktorica, kaže da je riječ o internoj školskoj odluci.

Štite garderobu

– Većina je u njima na nastavi. Štite svoju garderobu, ali i prikrivaju to ako su malo drugačije obučeni – kaže Bosančić, koja je za to da u kodeksu ostanu malo klasičnije farmerke pokrivene košuljom.

Imovinski status

Profesor fizičkog odgoja Darko Dražić podsjeća na vremena kad se odjećom nije isticao imovinski status.

– Neko ima patike od 200 maraka, a neko dolazi u poderanim. To bi se trebalo ujednačiti – kaže Dražić.

Dnevni avaz