Rudnici željezne rude Ljubija čekaju kupca na berzi dok se, odavno, znaju kupci šampinjona koji se, treću godinu, uzgajaju u tom preduzeću. Plasman na domaćem tržištu je obezbjeđen, pa se čini da turbulentno vrijeme za firmu ne utiče mnogo na njenu sporednu djelatnost.

“Ne možemo reći da nas ne pogađa, ali smo sigurni u svoju proizvodnju i posao. Vjerujemo da možemo opstati i da će to i budućem kupcu biti zanimljiv projekat”, rekla je Danijela Trkulja, poslovođa proizvodnje šampinjona u RŽR Ljubija.

Petoro zaposlenih na proizvodnji šampinjona i nemaju mnogo vremena da razmišlja o prodaji firme. Kažu da imaju previše posla da bi i o tome mislili.

“Zadovoljni smo svi, proizvodnja ide, gura se, malo još jače tržište, da nas malo više traže, da ne traže sa drugih strana već ljubijske”, istakao je Jadranko Tomaš, radnik u proizvodnji šampinjona.

Radnici pričaju i da se potencijalni kupci, i danas, iznenade ponudom pečurki iz rudnika. To je, zasad, jedina proizvodnja koju imaju.

Gljive se uzgajaju u četiri tunela koja su, nekad, bila RŽR-ova skladišta. Ispalo je da pružaju vrhunske uslove pa će, s obzirom na to da posao odlično ide, još dva tunela postati rodno mjesto rudarskih šampinjona.

Nekad su u RŽR-u sabirali tone željezne rude, a sada se računica svela na šampinjone. Ali niko se u kompaniji ne buni jer i njih ima na tone. Čak 67 očekuju ove godine.

ATV BL