refleksija memorije 1Proteklog petka u prijedorskoj Galeriji `96 otvorena je izložba scenskog kostima pod nazivom „Refleksija memorije“.

Radi se o izložbi koju su priredili profesori i studenti sa Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd, modul scenski kostim.

Profesorka Maja Studen Petrović koja vodi Odsjek kostim na ovoj akademiji potvrdila je da ova izložba kao temu ima srednjevjekovni ornament koji je kao dio kulturne baštine u vidu kopije bio izložen na autorskoj izložbi Dušana Milovanovića „Osvežavanje memorije “.

„Izložba je nastala kao odgovor na bogatu građu o srpskoj srednjevekovnoj freska-umetnosti koju Muzej primenjene umetnosti čuva u depou, a gde je ornament kao simbol ili dekoracija izvorno primenjen u kostimu“, rekla je Studen Petrović i dodala da je „srednjevjekovni ornament večita i neiscrpna tema“.

refleksija memorije 2Izloženi su radovi tridesetak studenata sa kojima su radila četiri profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Preko scenskih kostima-instalacija, crteža i fotografija, studenti oživljavaju likove srednjevjekovnih heroina i junaka od proklete Jerine, Olivere Lazarević, Jelene Anžujske, carice Jelene do Banović Strahinje, dok ornamenti sa srednjevjekovnih odora dobijaju nova čitanja i primjenu u modnom kostimu.

Ova izložba predstavlja nastavak saradnje Galerije `96 sa jednom od najznačajnijih institucija kulture, Fakultetom primenjenih umetnosi u Beogradu a ovo je njihovo četvrto predstavljanje u gradu na Sani.

„Prošlogodišnja izložba scenskog kostima bila je najposjećenija izložba u ovoj ustanovi i nema razloga da i ova ne bude interesantna Prijedorčanima“, rekao je na otvaranju Tihomir Ilijašević, direktor Galerije `96.

Izložba će biti otvorena do 21. aprila.
refleksija memorije 3 refleksija memorije 4 refleksija memorije 5