U Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje održano je treće planirano predavanje na temu „Vjerski običaji u našoj multietničkoj školi“.

Ovoga utorka svi učenici koji pohađaju nastavu u centralnoj školi imali su priliku da slušaju predavanje ukrajinskog sveštenika Mihala Stahneka na temu Vaskrsa.

-Naši đaci su imali priliku da saznaju kako Ukrajinci na našim podnebljima praznuje ovaj dan. Sveštenik Mihal Stahnek je prisutnima pričao o Vaskrsu, običajima i vjerovanjima koji se vezuju za ovaj praznik, hrani koja se priprema, te tradiciji šaranja uskršnjih jaja. Ovom prilikom smo saznali da se u svakom dijelu Ukrajine uskršnja jaja šaraju drugačijom tehnikom, ali i mnoge druge zanimljivosti – rekla je direktorica škole Maja Bjeljac.

Ona je istakla da je, kao i u prethodnim predavanjima održanim u ovoj školi, i u toku ovog sveštenik podsjetio prisutne da se svi trebamo međusobno uvažavati i poštovati, te jedni drugima čestitati praznike.

-Moramo istaći činjenicu da smo svi ponosni što smo u toku ove školske godine imali priliku da učimo jedni od drugih i smatramo da smo dobar primjer suživota i međusobne tolerancije. Otišli smo korak dalje, te smo, pored toga što prihvatamo i tolerišemo, odlučili i da učimo jedni od drugih. Ovo svakako nije posljednje predavanje vezano za vjerske običaje koji će se održati u našoj školi i sa nestrpljenjem i radošću očekujemo naredna predavanja – dodala je Bjeljac.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje