Zbog zloupotrebe korištenja mobilnih telefona tokom nastave i snimanja video-klipova za vrijeme boravka u školama i njihove dalje distribucije ili u svrhu prevare u postupku ocjenjivanje, đaci u srednjim školama u RS ubuduće će “letjeti” iz škole.

Naime, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su novim Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji će uskoro stupiti na snagu, zloupotreba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova za vrijeme boravka u školi te njihova dalja distribucija ili u svrhu prevare kod ocjenjivanja definisani kao teža povreda obaveze učenika.

“Za težu povredu obaveze učenika, prema ovom zakonu, učeniku može biti izrečena vaspitno-disciplinska mjera, odnosno isključenje iz škole”, kazali su iz nadležnog ministarstva.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da đaci zloupotrebljavaju korištenje mobilnih telefona, ali da će se tome uskoro stati na kraj.

“S obzirom na to da je novim Zakonom o srednjem obrazovanju predviđeno da učenik može biti izbačen iz škole ukoliko koristi mobilni telefon u nedozvoljene svrhe smatram da će se djeca uozbiljiti, da će morati voditi više računa, ali i uprava škole, razrednici i sami roditelji”, kazao je Bajić.

On očekuje da bi na taj način trebalo doći i do smanjenja vršnjačkog nasilja, jer smo, kako kaže, svjedoci da tinejdžeri uglavnom preko društvenih mreža dogovaraju tuče i razna maltretiranja.

“Doći će do pooštrenih mjera zbog snimanja video-klipova u školama i oko škola, situacija se mora uozbiljiti”, ističe Bajić.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, ističe da je negativna upotreba telefona u školama nešto sa čim se pokušavaju boriti na razne načine, ali nailaze na velike poteškoće.

“U mojoj školi grupa učenica je osnovala viber grupu u kojoj stalno tračaju jednu učenicu i prave joj smicalice, ali još je to sve kao neslana šala, nije se desio ozbiljniji incident. Ja sam bila protiv toga kada su me pokušale ubaciti u tu viber grupu”, kaže jedna srednjoškolka iz Banjaluke.

I Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definisao je kao težu povredu dužnosti učenika zloupotrebu mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova.

“Ovim zakonom je definisano da za teže povrede dužnosti učenik može biti sankcionisan ukorom direktora, ukorom nastavničkog vijeća i premještanjem iz jedne škole u drugu”, kažu iz Ministarstva.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kaže da mnogi učenici zloupotrebljavaju korišćenje mobilnih telefona na razne načine, od onih najbezazlenijih, korišćenjem telefona za komunikaciju u vrijeme nastave, pa do težih prekršaja, zloupotrebe slikanja i sličnih stvari, kao i vršnajčkog nasilja.

On je saglasan da učenici treba da imaju mobilni, ali da isto tako treba da se uredi način na koji se može koristi.

“U učionicima za vrijeme časa bude strogo zabranjeno korišćenje telefona”, pojašnjava Đogazović i ističe da učenik koji za vrijeme časa koristi telefon ne može da prati nastavu.

Da u potpunosti treba zabraniti mobilne telefone u školama smatra Slavko Dragosavljević, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu, koji kaže da će novi zakon biti primjenjiv ukoliko to budu primjenjivali svi – od direktora, nastavnika pa do samih učenika.

Nezavisne novine