Međunarodni trening-seminar “ARON 2018” održan je u subotu 07.04.2018. godine u Centru za obuku Ministarstva odbrane Republike Slovenije na Igu kod Ljubljane.

Rame uz rame sa nacionalnim timovima Austrije, Hrvatske i Slovenije RMZO tim Radio kluba KOZARA iz Prijedora prezentovao je svoje aktivnosti i dostignuća u oblasti komunikacija u vanrednim situacijama.

Austrijska ARENA, hrvatski SRVKS, slovenački ARON i RMZO tim iz Prijedora koji je predstavljao Republiku Srpsku i BiH predstavili su svoje organizacije i specifična napredna rješenja u komunikacijama.

RMZO tim iz Prijedora predstavio je sopstveno, jedinstveno u svijetu rješenje GPS mapiranja pozicije radio operatera sa uređajima TYT i Retevis bez upotrebe interneta i repetitora.

Pored tehničkog dijela izlaganja istaknuta je velika podrška gradske uprave i Teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Prijedora, bez čije pomoći nebi bilo ovakvog uspjeha RMZO tima.

Izlaganje vođe RMZO tima iz Prijedora Ognjena Vukića (E73EP) naišlo je na veliko interesovanje i na kraju popraćeno aplauzom.

RMZO tim su u Ljubljani predstavljali vođa tima Ognjen Vukić (E73EP) i zamjenici Jovica Knežević (E73JO) i Vedran Mijić (E73KV).

Na ovom međunarodnom skupu predstavljen je izvještaj sa vježbe ARON 2017 koja je održana prošle godine i u kojoj su učestvovale Slovenija i Hrvatska, te je dogovoreno da će u vježbi ARON 2018 učestvovati RMZO tim iz Prijedora kao predstavnik Republike Srpske i BiH.

Prisutni su se složili da su svi radioamateri dio radio mreže za opasnost, ali da su neophodni timovi koji će biti direktno vezani i odgovorni civilnoj zaštiti i na taj način aktivno jačati sistem zaštite i spasavanja.

RMZO tim iz Prijedora pravi je primjer na koji način se ovo može realizovati ako za to postoji obostrana volja.

Radio klub “Kozara” Prijedor