glas-dom zdravljaDom zdravlja u Prijedoru dobio je mišljenje sa rezervom od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, a najveće zamjerke revizori su imali na propuste u poslovnim knjigama i preuzimanje obaveza za koje je neizvjesno da li će ih ova ustanova moći ispuniti.

Iako je Dom zdravlja prošle godine ostvario neto dobit, revizori su ocijenili da je sporno da li će on biti sposoban da izmiruje sve obaveze. U pitanju su reprogramirane obaveze po osnovu javnih prihoda i tekućih troškova, obaveze po osnovu ukalkulisanih zarada i naknada, kratkoročni i dugoročni krediti, kamate i druge obaveze, a revizori su skeptični zbog toga što je kumulativni gubitak premašio visinu kapitala za 4,8 miliona KM.

Revizorima je bio sporan i osnovni upis kapitala u sudski registar jer je uočeno da ne odgovara iznosu iskazanom u poslovnim knjigama, što se kosi sa zakonskim odredbama.

– Rješenjem o registraciji kod Okružnog privrednog suda Banjaluka osnovni kapital upisan je u iznosu od 2.000 KM i taj iznos je uplaćen, a u poslovnim knjigama je iskazan u iznosu većem od milion KM – naveli su revizori.

Dom zdravlja je lani imao 8,1 milion maraka prihoda, a rashodi su iznosili 7,84 miliona. Revizori su određene propuste uočili i kod isplata radnicima.

– Za isplaćene neto plate radnicima za septembar i oktobar 2013. godine nisu uplaćeni porezi i doprinosi, što nije u skladu sa Zakonom o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak – navedeno je u izvještaju.

Revizori su naglasili da program rada i finansijski plan Doma zdravlja za 2013. godinu nije usvojio Upravni odbor, a nije ni data saglasnost osnivača – Skupštine grada Prijedora.

Prema mišljenju revizora, nije sve bilo čisto ni kada je u pitanju vrijednost građevinskih objekata i zemljišta na kojem se nalaze objekti koje koristi Dom zdravlja jer nije u potpunosti pravilno iskazana u poslovnim knjigama. U izvještaju se navodi da je od 2008. do 2012. godine u zgradu Doma zdravlja u Prijedoru i ambulante porodične medicine u Rakelićima, Orlovači, Urijama i Brezičanima investirano 1,7 miliona KM, od čega je u zgrade koje su evidentirane u poslovnim knjigama Doma zdravlja uloženo 1,34 miliona KM. Ulaganja su izvršena iz Razvojnog programa Republike Srpske i iz sredstava Projekta jačanja zdravstvenog sektora.

– Ukupan iznos ulaganja vanbilansno je evidentiran, što nije u skladu sa paragrafima u vezi sa nekretninama, postrojenjima i opremom prema kojima kapitalna ulaganja u građevinske objekte povećavaju njihovu vrijednost, što u konkretnom slučaju nije izvršeno. Shodno tome, nabavna vrijednost građevinskih objekata u poslovnim knjigama je potcijenjena za 1,34 miliona KM – navodi se u izvještaju.

Propusta je bilo i prilikom sprovođenja javnih nabavki, a na dostavljeni nacrt izvještaja čelnici Doma zdravlja nisu imali primjedbi. U toj zdravstvenoj ustanovi juče nismo uspjeli da dobijemo komentar na izvještaj revizora uz obrazloženje da je direktor Slavica Popović odsutna.

Upravni odbor

Iako bi prema Statutu Upravni odbor Doma zdravlja trebalo da ima tri člana, revizori su utvrdili da je to tijelo lani radilo i donosilo odluke sa dva člana zbog prestanka mandata jednog člana. Statutom je definisano da će u slučaju prestanka mandata članu ili predsjedniku odbora biti izvršeno dopunsko imenovanje i da se odluke donose većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora, ali to nije urađeno.

Glas Srpske