Javna rasvijeta na području Prijedora godišnje košta oko milion maraka. Iz gradske uprave Prijedora kažu da je pored plaćanja električne energije, u ovaj milion iz budžeta, uračunato i plaćanje troškova za održavanje javne rasvjete.

Navode da je zbog bezbjednosti građana neupitan značaj osvjetljenja javnih površina, ali i da se stalno razmišlja o uvođenju novih tehnologija, kako bi se uštedjelo na potrošnji struje.

Do prije nekoliko godina, a nakon stupanja na scenu svjetske ekonomske krize, u Prijedoru se štedjelo tako što se u pojedinim naseljima gasila sijalica na svakom drugom stubu.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora kažu da se to više ne radi, ali da se i dalje pokušava uštediti.

– Uštede se mogu postići uz redovnu kontrolu ispravnosti javne rasvjete, uključivanjem i isključivanjem rasvjete, zamjenom standarnih sijalicama sa štednim sijalicama i ugradnjom LED rasvjete pri rekonstrukciji pojedinih dijelova elektro sistema odnosno ulične rasvjete. Ovo se sve primenjuje i ostvaruju se pojedine uštede – tvrdi Tihomir Timarac, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove.

Navodi da se značajno štedi kontrolisanjem vremena osvjetljenja, odnosno senzorima za paljenja i gašenja rasvjete.

– Uštede su neophodne kako bi mogli da širimo mrežu rasvjete. Tokom rekonstrukcije pojedinih dijelova mreže rasvjete, uvodimo LED rasvjetu i tako ćemo sigurno uštediti na potrošnji električne energije i na održavanju, jer su LED sijalice dugovječne. Tokom radova, zamjenimo standardne sijalice, ako ne LED onda štednim sijalicama. To se može primjetiti na nekim mjestima u gradu, kao što je ispred Mešovite škole gdje smo postavili LED rasvjetu i to je sada savim nešto drugo – ističe Timarac.

Dodaje da su gotovo sve prijedorske mjesne zajednice ovom odjeljenju podnjele zahtjeve za proširenjem postojeće mreže rasvjete.

– Još uvijek se razmatraju ti zahtjevi, i mnogo ih je po svim mjesnim zajednicama. Imamo u planu, samostalno ili putem zajedničkog ulaganja grada i građana, odnosno uz određeno finansijsko učešće građana, proširivati mrežu. Trenutno prikupljanmo podatke i donjećemo konačnu odluku – rekao je on.

Javne površine na području grada Prijedora noću osvjetljava oko 10.000 sijalica koje su uvezane mrežom elektro kablova dugom oko 500 kilometra.

Izvođač radova

Grad Prijedor je prošli mjesec raspisao javni poziv za održavanje ulične rasvjete. Vrijednost ovih radova procjenili su na 205.128 KM. Takođe, biraju i izvođača za investicije ulične rasvjete gdje je procjenjena vrijednost sporazuma na 68.376 KM. Isto toliko su procjenili i vrijednost sporazuma za održavanje svjetlosne saobraćajne signalizacije za izvočača koji dobije posao na tenderu.

EuroBlic