Mještani Rizvanovića kod Prijedora jednu od svojih ulica nazvali su Ljubavna. Prije dvije godine, s obje strane, ovu tri stotine metara vijugavu cestu obilježili su malom plavom tablom. Da se zna da se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u samo nekoliko kuća krilo najmanje tridesetak prelijepih djevojaka stasalih za udaju.

Ljeti oživi

Mještanin Ishak Duratović, koji je ovih dana u rodne Rizvanoviće stigao iz Austrije, priča da je tih godina upravo ta mala ulica bila veća i čuvenija od prijedorskog korza.

– Samo u mojoj kući bile su četiri djevojke. U kući do moje isto toliko, pa tako redom. Svaku večer ovdje je bio korzo. I zna se, ašikovanje. One izađu u dvorište, naslone se na ogradu, a momci prolaze. I udvaraju se. Sve iza zavjesa prate mame i tate, da koja cura slučajno ne bi otišla u stranu. I sve su se lijepo poudale, a samo nekoliko njih, koliko znam, razvelo se – priča Ishak.

On dodaje da je dobro zapamtio, mada je tada bio osnovac, ljepotu djevojaka iz Ljubavne ulice, zbog koje se nerijetko i iz grada stizalo u sokak u Rizvanovićima.

A red se znao, priča 71-godišnja Hatidža Karagić, koja se iz obližnjih Rakovčana udala u Rizvanoviće.

– Samo se s prozora moglo ašikovati. Nije bilo da ti meni daš ruku. Ako je daš, gotovo je onda – kaže odrješito Hatidža.

Ulica Ljubavna oživi ljeti, obično u vrijeme praznika ili godišnjih odmora, koji su najslađi u rodnom mjestu. Tada u njoj buja mladost, narod se okuplja, a pomalo se opet i ašikuje, kao nekad sredinom osamdesetih.

Četiri kuće

Te trenutke svake godine željno iščekuju i stalni stanovnici ove ulice, u svega četiri kuće u kojima se cijele godine loži vatra. Ali, i njihove najbliže komšije, poput Mesuda Švrake, s čijih prozora pogled u jednom treptaju obuhvati malu plavu tablu, a onda i ovaj po ljubavi nadaleko čuven sokak.

Sreli se u Lincu

Komšije iz Ljubavne ulice sreću se i po bijelom svijetu. Tako je Ishak u Lincu, u Austriji, dok je tovario hljeb, sasvim slučajno, a „šifra“ je bila prezime i Prijedor, upoznao čovjeka koji je tu nekad stanovao.

– Ta ulica naša je veza. Zato smo svi podržali inicijativu Sanimira Duratovića da se ona i zove Ljubavna – kaže Ishak.

Dnevni avaz