vatrogasci-posjeta predskolaca (1)Predškolci Dječijeg vrtića “Radost” iz Prijedora posjetili su danas ovdašnju Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu radi upoznavanja o radu, opremi i vještinama vatrogasaca.

Vaspitačica Rada Kosić rekla je da je današnja posjeta dio godišnjeg plana raznih obilazaka radi direktnog upoznavanja okoline i institucija.

“Najlakše i najbrže djeca uče na licu mjesta, kada sami nešto vide. Možemo tri dana pričati o vatrogascima, ali će im ono što ovdje vide za samo pola sata i što im vatrogasci sami ispričaju i pokažu ostati u sjećanju možda za cijeli život”, rekla je Kosićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je pojasnila da je djeci daleko zanimljivije kada u ovakve posjete idu sa drugarima i vaspitačicama iz vrtića, nego sa svojim porodicama.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je posjeta predškolaca vatrogascima nastavak tradicije, pri čemu je to zadovoljstvo i zanimljivost i djeci i vatrogascima, dodavši da možda među mališanima ima i budućih vatrogasaca.

“U malim pokaznim vježbama predstavili smo mališanima dio opreme, voznog parka i način rada. Vidjeli su skakanje na odskočni jastuk i rad sa autoljestvama kod evakuacije i spasavanja s visina. Pripremili smo i malo iznenađenje za njih, a bili su to vatrogasac Simo, te Plamenko, Zelenko i Vodenko”, naveo je Miljuš.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor broji 32 zaposlena. U ovoj godini imala je 200 intervencija, što je znatno manje nego prethodnih godina, ne računajući poplave u kojima su njeni pripadnici neprekidno bili na terenu, vršili evakuaciju, spasavanje i transport i sve što je bilo potrebno prilikom otklanjanja posljedica.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
vatrogasci-posjeta predskolaca (2) vatrogasci-posjeta predskolaca (3) vatrogasci-posjeta predskolaca (4) vatrogasci-posjeta predskolaca (5) vatrogasci-posjeta predskolaca (6) vatrogasci-posjeta predskolaca (7)