Nakon što je više od godinu i po dana kopao rudu bez ikakve dozvole, „Arcelor Mittal“ iz Prijedora u narednih petnaestak dana trebalo bi da sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS potpiše šestogodišnji ugovor o koncesiji za eksploataciju željezne rude na ležištu „Omarska“, saznaje CAPITAL.

Rješenje o dodjeli koncesije za eskploataciju željezne rude „Arcelor Mittalu“, Vlada Republike Srpske donijela je polovinom marta, a ugovor bi trebalo da bude potpisan u roku od 30 dana.

U rješenju je navedeno da će koncesionar plaćati koncesionu naknadu od 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti. Takođe, prije potpisivanja koncesionog ugovora „Arcelor Mittal“ će morati platiti jednokratnu naknadu od 374.923 KM.

Direktor „Arcelor Mittala“ Mladen Jelača potvrdio je za CAPITAL da je Vlada donijela rješenje o koncesiji te da je dobio i prijedlog ugovora za koji očekuje da će biti potpisan u narednih petnaestak dana.

„Vlada je donijela odluku o odobravanju koncesije i na bazi te odluke sačinjen je prijedlog ugovora koji moramo potpisati u roku od 30 dana od dana kada je Vlada donijela odluku. Mi smo dobili prijedlog ugovora, slažemo se sa odredbama ugovora i potpisaćemo ga“, rekao je Jelača.

Pojasnio je da će im koncesija biti izdata na šest godina, odnosno za kompletno ležište rude u Omarskoj.

„To znači da imamo koncesiju za kompletno ležište rude „Omarska“, a procjenjuje se da će to biti eksploatisano u narednih šest godina. Ako dođe do smanjenja proizvodnje, onda ćemo tražiti produženje dozvole“, kazao je Jelača.

On je pojsanio da je „Arcelor Mittal“ svih proteklih godina imao privremenu dozvolu za eksploataciju rude koja im je izdavana na nekoliko mjeseci, a da u posljednjih godinu i po dana nisu imali nikakvu dozvolu.

Komentar ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića nismo uspjeli dobiti jer nije odgovarao na naše telefonske pozive.

„Arcelor Mittal“ posljednjih godinu dana je u žiži javnosti zbog odluke Vlade RS da privatizuje Rudnik željezne rude „Ljubija“.

RŽR „Ljubija“ je sa „Arcelor Mittalom“ iz Londona osnovao prijedorski „Arcelor Mittal“, a problem je nastao kada se osim londonskog „Mittala“ za kupovinu RŽR „Ljubija“ zainteresovala i kompanija Israeli Investment Group.

Nakon što je nekoliko puta propao pokušaj Vlade da, uz saglasnost Narodne skupštine RS, RŽR proda Israeli Investment Group, čemu se snažno protivi DNS, Vlada je rudnik skinula sa liste strateških preduzeća i omogućila njegovu prodaju putem berze.

Prema posljednjim informacijama Investiciono-razvojna banka (IRB) priprema prodaju akcija RŽR putem berze.

Pored privatizacije RŽR, „Mittal“ je u javnost dospio i zbog milionskog duga po osnovu transfernih cijena za koji ga je teretila Poreska uprava RS. Nakon što je „Mittal“ na sudu osporio to rješenje, PURS je počela novu kontrolu, a nalazi te kontrole još uvijek nisu objavljeni.

Capital.ba