Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora ove godine pripremaju skoro 5.000 vaskršnjih peretaka.

Oni su neizostavni dio svečane trpeze za najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a njih 15 priprema ih od ponedjeljka. Među njima je i Dara Avramov (69), koja je već 26 godina članica prijedorskog Kola srpskih sestara.

Za srpskainfo.com priča da zahvaljujući boljoj opremi i mašinama, posao pripreme peretaka, ide brže.

– Kada zakuvamo tjesto od brašna, ulja, kisele vode, praška za pecivo i jaja, onda ga još malo mjesimo pa tri puta meljemo kroz mašinu za meso. Nakon toga oblikujemo peretke pomoću makaza i noževa. Kuvamo ih u slanoj vodi pa tek drugi dan pečemo – otkriva Dara, recept za ukusne peretke.
Navodi da pereci ne bi bili ukusni da u njih ne umjese i veliku količinu ljubavi.

– Bez ljubavi ništa ne uspijeva u životu. Dobrota je u srcima svih naših sestara i vjerujemo da samo ako činimo dobro, da će nam se ono i vratiti – ističe ona. Dodaje da su pravoslavna vjera i molitva u srcima svih sestara, te da u duhu pravoslavlja one vole da dijele sa drugima ono što imaju.

Tako će i jedan deo peretaka podjeliti porodicama poginulih boraca, Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ kao i porodicama koje imaju više djece.

Predsjednica Kola srpskih sestara Prijedor Jadranka Mijić kaže da je najviše vremena potrebno za pečenje peretaka.

– Imamo četiri rerne, a u jednoj turi možemo da pečemo devet peretaka za šta je potrebno oko sat vremena. Zato je to najdugotrajniji dio posla, jer je potrebno ispeći skoro 5.000 peretaka – priča ona.

Dodaje da je svaki segment važan, od onoga kako umutiš, oblikuješ, kuvaš, ali ako ne ispečeš kako treba onda rad pada u vodu.

– Apelujemo svake godine na mlađe žene da nam se priključe, da im pokažemo i naučimo kako da pripremaju ovo tradicionalno jelo, jer ovo niko neće znati napraviti nakon nas – ističe Mijićeva.

Navodi da će prihod od prodaje peretaka, koji koštaju jednu marku, iskoristiti za održavanje zgrade.

– Od 32 prozora zamjenili smo 22, i uredili ovaj sprat od svojih prihoda i uz pomoć donatora. Planiramo da sredimo fasadu, krov i prizemlje u zgradi – kaže ona.

Prijedorsko Kolo srpskih sestara zgradu je dobilo 1912. godine od Prijedorčanke Stoje Radetić koja je bila njihov član. Nakon Drugog svjetskog rata, zgrada je nacionalizovana i korištena za školu učenika u privredi. Iako imaju mnogo posla na uređenju dotrajalog objekta, prijedorske sestre razmišljaju i o smještaju višečlanih porodica.

Za tu namjenu su na Svetosavkom balu od prodaje humanitarnih krofni zaradile oko 2.600 maraka.

– Taj novac ćemo zajedno sa oko 4.460 KM koje smo prošle godine dobile od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, da utrošimo na izgradnju kuće za porodicu Milinković iz Crne Doline koja ima šestoro djece, a žive u staroj i oronuloj kući – kaže Mijićeva i dodaje da je u toku priprema dokumentacije za kuću.

Pomagale izbjeglice iz Krajine

Iako su umorne od višednevne pripreme vaskršnjih peretaka, članice Kola srpskih sestara iz Prijedora ne prestaju da se vesele i pjevaju. Međutim, sjete se i teških trenutaka iz bliže prošlosti kada su, kako kažu, zajedno sa srpskim izbjeglicama lile suze.

– Kada su kolone izbjeglica iz Krajine išle kroz Prijedor, vrata našeg udruženje bila su otvorena dan i noć, nisu se puno zadržavali kod nas, davali smo im hranu i prenoćište, imali smo prostoriju za majke sa malom djecom, a jedna žena porodila se kod nas ovdje na strunjači – priseća se Dara Avramov.

EuroBlic-srpskainfo.com