Na gradskim i prigradskim saobraćajnicama Prijedora u toku je krpljenje rupa koje su ugrožavale bezbjednost vozača i pješaka.

Velika oštećenja na saobraćajnicama, pričaju Prijedorčani nisu zabilježena godinama.

Za sanacije rupa pisali su Gradskoj upravi više od godinu dana i zahtjevali da se uradi nešto kako bi se omogućilo normalno odvijanje saobraćaja kroz ovaj grad.

– Kada će nadležni iz SNSD i DNS odlučiti da zakrpe rupčage u Donjoj Puharskoj i ostalim dijelovima grada Prijedora – jedno je od pitanja koje su građani uputili rukovodstvu ove lokalne zajednice.

Mještani naselja Saničani traže takođe da nadležni dođu u njihov kraj i uvjere se u loše stanje puta prema Busnovima.

– Put je u očajnom stanju, rupa do rupe. Skoro pa ih je nemoguće zaobići. Molim vas da se to što prije sanira, dok još imamo točkova i automobila – apeluju mještani iz ovih naselja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove kažu da su vremenski uslovi konačno dozvolili popravku puteva, te da je prije nekoliko dana počela popravka najvećih oštećenja uzrokovanih prošlom zimom.

– Počeli smo sanaciju udarnih rupa na saobraćajnicama od ulica Milana Vrhovca, Kozarske pa dalje. Radovi će trajati u narednom periodu, dok ne izvršimo kompletnu sanaciju udarnih rupa na području grada i prigradskih naselja – kaže Tihomir Timarac, nedavno postavljeni v.d. načelnika Odjeljenja.

Za „EuroBlic“ navodi da su istovremeno počeli radovi na nivelisanju, odnosno poravnanju rupa na makadamskim putevima.

– Izdali smo naloge za sanaciju puteva prvog prioriteta, odnosno onih na kojima je velika frekvencija saobraćaja i gdje saobraćaju autobusi. Nakon toga će biti sanirane saobraćajnice drugog prioriteta – objašnjava Timarac.

Navodi da su oštećenja na pojedinim mjestima velika i da je potrebno mijenjanje asfaltne površine.

– Tako ćemo na lokalnom puta za Busnove, na pojedinim djelovima presvući kompletnu širinu kraćih relacija tog puta, jer je mnogo rupa i ekonomičnije je na tim mjestima zamjeniti asfalt nego krpiti rupe – najvaljuje on.

Uvjerava Prijedorčane da će svi putevi u narednom periodu biti popravljeni, ali da za to treba vremena i strpljenja.

Podsjećamo, na prošloj sjednici Skupštine grada Prijedora, zbog lošeg stanja prijedorskih saobraćajnica, smijenjen je bivši načelnik Odjeljenja za saobraćaj Radan Vukadinović.

Tada je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković objasnio da su mu građani godinu dana žalili na prohodnost puteva, dok ga je istovremeno Vukadinović uvjeravao da saobraćajnice nemaju tako velika oštećenja.

Tvrdio je i da je Vukadinović najodgovorniji što nije primjenjivao mjere kako bi izvođač radova na održavanju puteva kvalitetno obavljao svoj posao.

-Oni rupe zakrpe, a nakon prve kiše rupe se ponovo pojave. Problem je što je izvođač radova u posao uvodio podizvođače koji nisu bili kvalifikovani za taj posao- rekao je, između ostalog, tada prvi čovjek Prijedora.

Međutim, Timarac navodi da poslove na krpljenju rupa i popravljanju puteva izvodi isti izvođač radova, koji je taj posao obavljao u vrijeme mandata Vukadinovića.

– Još uvijek nije izabran novi izvođač koji će održavati puteve u ovoj godini, zbog čega „Prijedorputevi“ izvode radove na makadamskim i asfaltnim saobraćajnice. Pozivajući se na ugovor koji imamo i novac koji je aktivan, izdajemo naloge da se radi, da ne bi bila još gora situacija – objašnjava Timarac.

Dodaje da radnici gradske uprave svakodnevno nadziru radove na popravci puteva i vjeruje da će oni ovaj put biti kvalitetniji.

Uskoro tender za održavanje puteva

Timarac očekuje uskoro raspisivanje novog tendera za izvođača koji će održavati prijedorske puteve.

Gradska uprava je prošli mjesec poništila javni poziv, jer su primili žalbu „Prijedorputeva“ na tendersku dokumentaciju.

Od dolaska Đakovića na mjesto gradonačelnika Prijedora, „Prijedorputevi“ i „Niskogradnja Marjanović“ vode spor oko dobijanja posla za održavanje puteva.

Vrijednost radova procjenjena je na oko milion i po maraka, a za asfaltne skoro 600.000 KM.

EuroBlic-srpskainfo.com