Talentovani srednjoškolci Muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru sa grupom „The Bachs“ održaće koncert u Pozorištu Prijedor 26. aprila, povodom prikupljanja 5.000 maraka za odlazak na matursku ekskurziju.

Na repertoaru za ovu priliku naći će se popularne rok i pop numere, a njihov nastup počeće u 20 časova. Ulaznice za koncert su već u prodaji, a cijena karte je 10 KM.

Članovi benda su Svetozar Kosanović (gitara i vokal), Dario Kečan (klavir, vokal i gitara), Krisitina Rokvić (violina i vokal), Anja Dukić (viola i vokal), Vanja Gruban (vokal i gitara), Valerija Samardžija (vokal i klavir) i Vanja Drljača (klavir, gitara, vokal).

Prema riječima Ine Ritan, profesorke engleskog jezika i organizatorke koncerta, prije gotovo godinu dana nastala je ideja da se oformi bend, kada su prvi put odlučili da se predstave javnosti organizujući koncert ovog razreda u Galeriji „96“ u Prijedoru.

– Iako je prvobitno bilo planirano da na repertoaru bude klasična muzika, zamolili smo i profesora gitare Dragana Marinkovića da uradi aranžmane za par numera, i tu je počela saradnja između cijelog razreda i profesora, a potom je nastala pop – rok sekcija u školi, koja se sada zove „The Bachs“ – priča Ritan.

„The Bachs“ – učenici trećeg razreda SMŠ „Savo Balaban“, pored instrumentalnog smjera, pohađaju i teoretski smjer ove škole.

– Cilj ove muzičke grupe je da promoviše kulturu i kvalitetnu muziku u Prijedoru i širom BiH. „The Bachs“ su do sada imali nekoliko sjajnih nastupa u Prijedoru, koji su sa oduševljenjem prihvaćeni od strane publike. Svih sedam učenika su multitalentovani: sviraju različite instrumente, pjevaju, komponuju muziku, pišu poeziju, slikaju – jednom riječju čudesni su – priča Ritan.

Mladi umjetnici se, dodaje ona, nadaju da će uspjeti da prikupe kompletan iznos kako bi mogli otputovati u Grčku, na matursku ekskurziju, planiranu u drugoj polovini septembra.

Svetozar Kosanović objašnjava da je naziv benda „The Bachs“ inspirisan Johanom Sebastijanom Bahom, kojeg članovi grupe smatraju najboljim kompozitorom svih vremena.

– To je bila jednoglasna odluka – ističe Kosanović.

Zbog velikih obaveza koje zahtijevaju oba smjera u MŠ „Savo Balaban“ i proba u bendu, za spavanje i odmor im, dodaje on, ostaje jako malo vremena.

– Ipak, ništa nam nije naporno, jer radimo ono što volimo. Svi koji su nas do sada slušali imaju samo riječi hvale. Kažu da sve to lijepo zvuči. Obećavamo da će koncert u Pozorištu Prijedor biti za pamćenje i pozivamo sve koji žele da nas podrže da dođu, a oni koji žele da stupe u kontakt sa nama to mogu i pisanjem putem „Facebook“-a, „Instagram“-a, i zvanične internet stranice naše škole – rekao je Kosanović.

Bend je prema riječima, Darija Kečana, od početka školske godine svirao na raznim manifestacijama.

– To su uglavnom bili manji nastupi sa školom. Novac smo počeli da skupljamo prije sedam dana, kada je počela i prodaja ulaznica za koncert. Imamo neku sumu, ali to je još daleko od 5.000 KM – ističe Kečan.

Uvod u koncert u pozorištu

Svojevrsna najava koncerta biće izložba sredinom aprila u holu Pozorišta Prijedor.

– To će biti kulturno veče na kojem ćemo svirati djela klasične muzike kao i pop muzike, te ćemo napraviti izložbu likovnih radova učenika iz razreda i čitaće se poezija koju su napisali neki od nas. Posjetioci će moći da čuju muziku koju smo i mi sami komponovali – poručuje Dario Kečan.

EuroBlic-srpskainfo.com