Izgradnja rasklopne trafo-stanice (RTS) od 20 kilovolti počela je u petak u Oštroj Luci, a ova investicija banjalučke “Elektrokrajine” omogućiće stabilnije i kvalitetnije snabdijevanje strujom potrošača, kao i razvoj industrije u ovoj opštini.

Početak radova ozvaničili su direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović i načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar svečanim otkrivanjem table projekta. Vrijednost investicije je 465.000 maraka, a rok za završetak radova 120 dana.

Kuzmanovićeva je istakla da su razlozi za izgradnju rasklopne trafo-stanice u ovoj opštini višestruki, od potrebe veće pouzdanosti i kvaliteta u snabdijevanju kupaca strujom do omogućavanja određenog stepena elektroenergetske autonomije opštine.

– Biće omogućeno kvalitetnije napajanje područnih trafo-stanica sa daleko manjim brojem ispadanja iz pogona. To podrazumijeva ugradnju selektivne zaštite, tako da će za slučaj kvara na 20 kilovoltnoj mreži ispadati iz pogona samo nužni dio, a ne kompletna mreža, kao što se do sada dešavalo – kazala je Kuzmanovićeva.

Dodala je da će ovaj objekat predstavljati korak više ka realizaciji ideje da “Elektrodistribucija” Prijedor u Oštroj Luci otvori poslovnicu sa kojom bi bila bliža i efikasnija u usluživanju potrošača iz ove opštine.

Kuzmanovićeva je podsjetila da je “Elektrokrajina” lani ostvarila napredak u svim važnim segmentima poslovanja, od smanjenja distributivnih gubitaka, povećanja nivoa naplate, do rasta prihoda i profita.

Stanar je naglasio da je izgradnja rasklopne trafo-stanice veoma bitan događaj za ovu opštinu jer će snabdijevanje strujom stanovnika biti stabilnije.

– Trafo-stanica se nalazi u neposrednoj blizini industrijske zone, koja je definisana prostornim planom opštine. Ovo je najznačajniji elektroenergetski objekat koji se radi na prostoru opštine, a omogućiće razvoj industrije u Oštroj Luci – kazao je Stanar.

Dodao je da je ranije bilo manjih problema u snabdijevanju stanovnika električnom energijom, dok će izgradnjom ove rasklopne trafo-stanice centralni dio opštine dobiti daleko kvalitetniju i stabilniju struju.

Radne jedinice

Dragan Stanar je istakao da Oštru Luku, koja je smještena u zapadnom dijelu Srpske, pokrivaju tri radne jedinice “Elektrokrajine”. Podgrmečki dio pokriva radna jedinica Novi Grad, centralni radna jedinica Prijedor, dok treći dio, koji gravitira prema gradu na Vrbasu, pokriva radna jedinica Banjaluka.

Glas Srpske