Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević otvoriće Sajam zanimanja Republike Srpske u petak, 30.marta, u 10.00 časova u sportskoj dvorani „Mladost“ u Prijedoru.

Sajam zanimanja po treći put organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Programom „Prilika plus“ i Gradom Prijedorom.

Oko 10.000 učenika će učestvovati u realizaciji Sajma zanimanja. Cilj Sajma je upoznavanje učenika devetih razreda osnovne škole sa strukama i zanimanjima u srednjem obrazovanju.

Učenicima će se, prije svega, predstaviti zanimanja koja su potrebna privredi, posebno zanimanja trećeg stepena složenosti.

U okviru Sajma zanimanja, u 12.00 časova biće održana Panel diskusija „Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada“, u kojoj će učestovati predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje, stručnjaci iz oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, nastavnici praktične nastave i učenici koji su osvojili prva mjesta na međunarodnim takmičenjima.

Na Sajmu zanimanja biće predstavljen i Konkurs za izradu Android aplikacije pod nazivom „Vodič kroz zanimanja“, koji Ministarstvo raspisuje s ciljem da se zanimanja što više približe učenicima završnih razreda osnovnih škola i da im se na taj način olakša izbor zanimanja i upis u srednje škole u Republici Srpskoj.

Konkurs će biti otvoren od 30. marta do 4. maja 2018. godine a pravo učešća imaju svi srednjoškolci.

Sajam zanimanja podržala je Privredna komora Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i Omladinski komunikativni centar, dok je medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS