Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da se Investiciono-razvojna banka (IRB) RS priprema za berzansku prodaju akcija Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija”.

– Nadam se da će tu aktivnost voditi prema zakonskim procedurama i da će ona biti uspješna, a ko će se javiti za kupovinu, mi ne znamo, jer je to nezavisni postupak koji vodi IRB – rekao je Đokić i naglasio da je Vlada dala saglasnost IRB da sprovede pomenuti postupak.

Odgovarajući u Narodnoj skupštini na poslanička pitanja tokom aktuelnog časa, Đokić je ocijenio da se RŽR “Ljubija” od 2004. godine ne bavi rudarskom proizvodnjom i ne može biti na listi strateških preduzeća.

Podsjetimo, krajem prošle godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prodaja akcija Rudnika željezne rude “Ljubija” državno pitanje i stvar Vlade Srpske, koja je već imala inicijative te vrste.

Takođe, Vlada je tada predložila Narodnoj skupštini da prodaju “Ljubiju”, a DNS se nije složio s tim prijedlogom.

Vlada je donijela odluku da se ipak RŽR “Ljubija” skine sa liste strateških preduzeća Srpske i da se preduzeća koja su na toj listi privatizuju na osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada Srpske, uz saglasnost Narodne skupštine.

Vlada je već dva puta povlačila odluku o prodaji “Ljubije” sa sjednice republičkog parlamenta pošto vladajuće stranke nikada nisu mogle da se usaglase o ovom pitanju.

SNSD i Socijalisti podržavali su kompaniju iz Izraela koja je za rudnik nudila 92 miliona maraka. Međutim, DNS nije želio ni da čuje za tu opciju. Stranka Marka Pavića lobirala je za ponudu “Arcelor Mitala”, koji je nudio 63 miliona maraka. Jedan od potencijalnih kupaca bio je direktor “Izrael investment grupe” Evgenij Zotov.

Večernje novosti