U radnoj posjeti Prijedoru danas su boravili potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica Vlade Republike Srpske Davor Čordaš.

Oni su tom prilikom razgovarali sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem i njegovim saradnicima.

-Vodili smo važne i korisne razgovore o pitanjima povratka i obnove porodičnih kuća na širem području grada Prijedora. Akcenat je bio na povratku Hrvata iako je to samo jedan dio potražnje za rješavanjem problema obnove stambenih objekata – rekao je potpredsjednik RS Josip Jerković.

-Na sastanku smo razgovarali ne samo o stambenom zbrinjavanju, nego i o socijalno održivom povratku kroz rješavanja pitanja iz Zakona o socijalnom stanovanju. Razmijenili smo mišljenja i sagledali trenutno stanje projekata. Nadam se da ćemo tokom ove i naredne godine riješiti veći dio problema ovih kategorija stanovnika – rekao je novinarima gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prema onome što se moglo čuti na današnjem sastanku, u maju će biti završena stambena zgrada sa 50 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica.

-Tokom ove godine u Prijedoru će biti završena ili započeta izgradnja 166 stambenih objekata čija će vrijednost biti oko 6,5 miliona KM. Ovo je jedan način razvoja privrede u gradu jer ako neko investira na ovaj način što donatorskih što kreditnih sredstava u visini od 69,5 miliona KM, to je onda jedna dobra investicija – rekao je Čordaš.

On je dodao da je Prijedor bio prvi kada je u pitanju problematika socijalnog stanovanja pa je prvi i u dopunskom dijelu ovog projekta gdje je u postupku tender za izgradnju još 32 stambene jedinice.

-U planu je skori početak izgradnje te zgrade, kao i zgrade sa 20 stanova u okviru projekta raspuštanja kolektivnih centara – istakao je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com