Šesnaestogodišnji Luka Kačavenda još jednom je pokazao svoje golmanske kvalitete nastupajući za U-17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Mladi Prijedorčanin dao je svoj puni doprinos i bio među najzaslužnijima za novi veliki rezultat kadetske selekcije koja se na kvalifikacionom turniru u Austriji izborila za plasman na Evropsko prvenstvo u Englesku.

Nakon početnog neuspjeha u susretu sa Francuskom(poraz od 3:0), mladi fudbaleri koje je sa klupe predvodio šef struke Zoran Erbez(selektor Sakib Malkočević opravdano izostao), potom su slavili protiv domaćina Austrije 3:1.

U odlučujućem meču bh. igrači su sa minimalnih 1:0 bili bolji od Danske što im je, uz remi Francuske i Austrije, donijelo prvo mjesto i plasman na novo Evropsko prvenstvo.

Prema ocjenama onih koji su posmatrali ovaj kvalifikacioni turnir, jedan od najboljih u bh. selekciji bio je Luka Kačavenda.

Mladi Prijedorčanin bio je naročito siguran u posljednjem susretu kada je pri rezultatu 0:0 odbranio „zicer“ protivničkom igraču.

-Svi u reprezentaciji smo presretni. Veliki je ovo uspjeh za naš fudbal. Nadam se da ću biti dio tima koji će putovati u Englesku u maju mjesecu gdje ćemo dati sve od sebe da napravimo dobar rezultat. Sada se vraćam klupskim obavezama u FK Vojvodina u želji za novim dokazivanjima – rekao nam je Luka Kačavenda.

Podsjećamo, on je prošao sve uzrasne kategorije Rudar-Prijedora, sa kadetima je lani osvojio Omladinsku ligu BiH, nakon čega je odlučio da svoju karijeru nastavi u Vojvodini.

Inače, Luka Kačavenda je ovim rezultatom postao prvi Prijedorčanin koji je na terenu izborio plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu u bilo kojoj uzrasnoj kategoriji(Prijedorčanin Idriz Hošić jeste igrao za reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1968.godine, ali nije igrao u kvalifikacijama), a sigurni smo da će se naći među odabranim reprezentativcima koji će BiH predstavljati na ovom takmičenju koje će biti održano u Engleskoj od 4. do 20. maja ove godine.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – N/FS BiH