Teško prohodan šumski put doveo nas je u podgrmečko selo Marini nadomak Oštre Luke u kojem se nalazi pravoslavna crkva stara 130 godina koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Ako ćemo biti precizniji, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se na lokalitetu Šarčevića brdu na teritoriji opštine Oštra Luka, a u blizini teritorija grada Prijedora i opština Sanski Most i Novi Grad, dok u administrativnoj podjeli Srpske pravoslavne crkve pripada crkvenoj opštini Marini hadrovačke parohije u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

U neposrednoj blizini crkve nema kuća, stoji sama i prkosi svim vremenima.

Danas, nakon više od jednog vijeka postojanja, u nju umjesto nekadašnjih brojnih vjernika, svraćaju divlje životinje, a jedini glas koji se može čuti je cvrkut ptica.

Informacije kažu da je sagrađena davne 1888. godine i preživjela je dva svjetska rata i nekoliko država.

Samo nekolicina mještana od nje nije digla ruke.

Redovno organizuju radne akcije kako bi barem trnje i nisko rastinje očistili i ostavili crkvu da mirno “diše” .

Crkvena opština Marini ulaže sve napore i svu snagu kako bi staru i dotrajalu crkvu “oživjeli” u manastir, ali bez pomoći Vlade Republike Srpske, Eparhije bihaćko-petrovačke i lokalne zajednice to je teško.

Mještani ne gube nadu, jer kažu da ona zadnja umire, pa vjeruju u bolje dane i život, a sve to sa vjerom u Boga i dobre ljude.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Marinima kod Oštre Luke sagrađena je od gline, pljeve, pruća i drveta.

Inicijativa za zaštitu takozvane “crkve šepernjače”, jedinstvene u Republici Srpskoj po svojoj građi, pokrenuta je prije nekoliko godina i najprije je rezultirala prethodnom zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

-U arhivskim izvorima, naročito stručnoj literaturi, crkva u Marinima se ne pominje, tako da ne postoji pouzdan podatak o vremenu izgradnje. Na osnovu kazivanja mještana i graditeljskih karakteristika može se pretpostaviti da je crkva sagrađena u 19. vijeku – navodi se u rješenju Zavoda od 1. decembra 2016. godine.

-Osveštana je daleke 1888. godine. Tridesetih godina prošlog vijeka daščani krov zamijenjen je crijepom i odavno su joj potrebni konzervacija, restauracija i sanacija – kaže sveštenik, protojerej stavrofor Miladin Tešanović, paroh hadrovački. ‎

Opština Oštra Luka dala je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pozitivno mišljenje i saglasnost na vođenje procedure proglašenja ove crkve nacionalnim spomenikom i dostavila neophodnu dokumentaciju iz svoje nadležnosti.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj 21. marta prošle godine proglasila je Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Marinima kod Oštre Luke nacionalnim spomenikom.

Međutim, ako je suditi prema njenom današnjem izgledu, ta odluka nije ništa doprinijela da ovaj objekat dočeka bolje dane.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić/Mladen Karan – www.prijedordanas.com