Dijana Đuđić, misteriozna Prijedorčanka, imala je jednu od ključnih uloga u široj mreži koja je u protekle dvije godine prenosila novac kroz brojne fiktivne transakcije u različitim zemljama: Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Kipru, piše slovenski Siol.Net.

Ona je tokom tog razdoblja, sa različitih bankovnih računa, prikupila ukupno 3,5 miliona eura.

Misteriozna milionerka iz Prijedora kreditirala je i porodicu predsjednika Štajerske privredne komore, a njena je pozajmica SDS-u pod istragom Tužilaštva BiH. Kada su u januaru ove godine u Prijedor došli da potraže misterioznu Prijedorčanku koja je Janši uplatila pola miliona eura troje novinara iz Slovenije je privedeno na informativni razgovor.

Ovu Prijedorčanku prvi su počeli istraživati službenici Austrijskog ureda za sprečavanje pranja novca.

Nakon što su došli do informacije da je za samo dva mjeseca 2016. godine sa računa u Austriji prikupila milion eura, o svemu su obavijestili slovenske i bosanske vlasti.

U dokumentima protiv Đuđićeve spominju se dva imena iz Slovenije: Miran Vuk, načelnik slovenske općine Zavrč i bivši vlasnik firme RM Vuk i Rok Snežič, porezni savjetnik koji trenutno živi u Banjoj Luci, pišu slovenski mediji.

Misteroznu Prijedorčanku navodno su saslušali bh. istražitelji, a ona ime je otkrila da je prikupljala novac sa svojih računa i računa, koji su otvoreni na ime još dvojice građana BiH iz Prijedora. To su bili Dejan Resanović i Zoran Stakić, piše Siol.Net.

O Dijani Đuđić, koja je skromni život u rodnom Prijedoru zamijenila slovenskim glamurom, pisali smo i ranije i to nakon što je SDS-u Janeza Janše posudila skoro pola miliona eura.

Oslobođenje