U prostorijama Osnovne škole „Mladen Stojanović“ Ljubija protekle sedmice predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta „Analiza stanja i potreba Ljubije“ koji realizuje Udruženje Program Prijedor iz Trenta u saradnji sa gradom Prijedorom i Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“.

Bila je to prilika da se okupljenima predoči rad i rezultat kao i plan za dalje aktivnosti koje grupa od osam mladih ljudi realizuje na temu participativno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja.

Maja Kos, jedan od promotera projekta rekla je da je ovo primjer koji će poslužiti kao vodič u pisanju budućih projekata koji će se implementirati na području Ljubije i okoline.

-Mi uključujemo ljude koji žive na ovom prostoru u stvaranje lokalnog plana za razvoj budućnosti – istakla je Kos.

Na prezentaciji projekta bio je prisutan i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je u izjavi novinarima rekao da udruženje „Progeto“ već duže vrijeme pomaže Ljubiju kroz razne oblasti, kao što je javna kuhinja, te da su isti došli na ideju i predložili Gradu da sondiraju situaciju u Ljubiji kroz ovakve projekte.

Đaković se u obraćanju okupljenima kroz emotivan govor prisjetio prošlosti ovog mjesta te poručio da se samo kroz udruživanje i zajedništvo može doći do zavidnih rezultata i napretka.

-Kao čovjek imam želju da pomognem Ljubiji ali svi smo svjedoci kakvi se ovdje mehanizmi sukobljavaju. Volio bih da se desi preokret u razvoju Ljubije i da konačno novo vrijeme zaživi ovdje – poručio je Đaković.

Nebojša Savanović, predstavnik Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem u Gradskoj upravi, obraćajući se prisutnima rekao je da u Ljubiji vatra nije ugašena i da ima žara te da se udruživanjem samo može doći do napretka.

On je većinu svog govora posvetio i primjeru rada „ArcelorMittala“ rekavši da je „Mittal“ prisutan zbog lične koristi te dodao da isti „pljačka“ državu što je mnogim okupljenima zasmetalo te izazvalo revolt.

Prezentaciji projekta bio je prisutan i predsjednik Skupštine Grada Sead Jakupović.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com