Proteklog četvrtka u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije“ Trnopolje održano je predavanje za učenike na temu „Reproduktvno zdravlje“.

Predavanje je održala specijalista porodične medicine dr Danijela Petoš a prisustvovali su učenici od VII do IX razreda.

Ovom prilikom, doktorica je učenicima objasnila pojam reproduktivnog zdravlja, njegov značaj i način očuvanja.

Učenici su imali priliku i da razgovaraju na ovu temu i pitaju sve što ih zanima, a nije im ugodno o tome razgovarati sa svojim ukućanima.

-Smatramo da su predavanja ovog tipa od izuzetne koristi za učenike i želimo im pružiti sve potrebne informacije koje će im pomoći da što lakše prođu period puberteta. Mišljenja smo da nedovoljno poznavanje vlastitog tijela, radoznalost i nedovoljna informisanost mogu dovesti do određenih loših posljedica – rekla je Maja Bjeljac, direktorica OŠ “Ćirilo i Metodije“ Trnopolje.

Ona je istakla da su na ovaj način poslali poruku učenicima da nisu sami i da im stoje na raspolaganju kada su u pitanju njihove nedoumice, te da je izuzetno važna prevencija za njihov zdrav psiho-fizički razvoj.

-Ovo je drugo planirano predavanje Tima za podršku učenicima, kojeg čine predstavnici škole, policije, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja. Prvo predavanje su održali predstavnici policije na temu „Zloupotreba pirotehničkih sredstava“. Pomenuti tim egzistira u sklopu projekta „Briga o djeci-zajednička obaveza i odgovornost“, koji je dobar primjer saradnje škole sa lokalnom zajednicom – rekla je Bjeljac.

Ona je dodala da će sljedeće planirano predavanje za učenike održati predstavnici Centra za socijalni rad Prijedor.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ “Ćirilo i Metodije“ Trnopolje