Velikom akcijom privatnih i javnih preduzeća, uz njihovu mehanizaciju i mještane koji su radili juče i noćas, u Kozarskoj Dubici popravljen je nasip obodnog odbrambenog kanala na ušću Moštanice u Unu u Јošiku, koji je bio oštećen klizištem.

Načelnik ove opštine Radenko Reljić, koji je juče proglasio vanredno stanje, poručio je da je Kozarska Dubica odbranjena od poplava i više ne postiji opasnost da se rijeka Moštanica izlije u grad. U Prijedoru opada vodostaj Sane, ali ne miruju klizišta. Slično je i u Kostajnici, gdje ih je aktivno šest.

Zajedničkom akcijom sve raspoložive mehanizacije privatnih i javnih preduzeća, ali i pojedinaca, saniran je nasip obodnog odbrambenog kanala na ušću Moštanice u Unu u Јošiku, koji je bio oštećen klizištem. Voda je prijetila gradu. Odahnuli su mještani okolnih kuća, koji su proveli besanu noć na nasipu.

– Zahavljujući ljudima i akcijama koje su juče odrađene nasip je saniran i za sada je mirno i bezbjedno – kaže mještanin Јošika, Ranko Rokić.

Od juče i tokom noći dovezeno je osamdesetak kamiona materijala, kako bi se sanirala pukotina na nasipu dužine sedamdesetak metara.

Zbog ozbiljnosti situacije, načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić, juče je proglasio vanredno stanje koje će, najvjerovatnije, danas biti ukinuto. Ohrabruje i smanjenje vodostaja Une.

– Za nepunih šest sati navučena je velika količina kamena i napravljen je dobar potporni zid, tako da su građani Kozarske Dubice noćas minro spavali – rekao je Reljić.

Vodostaj Sane u Prijedoru i dalje opada i trenutno iznosi 360 centimetara, što je za 60 centimetara ispod kritične tačke. Veliki problem i dalje predstavljaju klizišta, te podzemne vode.

– Podzemne vode prave problem u naselju Tukovi, gdje rade pumpe – kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Grada Prijedora.

U Kostajnici i dalje opada vodostaj Une. Voda se povukla iz stambenih i pomoćnih objekata. Najveći problem predstavlja šest klizišta, od kojih tri ugrožavaju kuće.

– Pojavilo se i klizište u centru grada, u Ulici Vuka Karadžića, koje je bilo aktivno prije nekoliko godina. Ugrožena su tri stambena objekta. Aktivno je još jedno klizište u selu Tavija, koje u naselju Marinkovići ugrožava vikendicu i nekoliko stambenih objekata. Klizište u selu Pobrđani je odronilo dio puta – navodi Aleksandar Pašić, portparol Opštine Kostajnica.

Prati se situacija i na savskom nasipu, a predsjednik Odbora za Spomen područje Donja Gradina, Darko Banjac obišao je ovaj spomen kompleks, ugrožen poplavama. Istakao je da je, kada se voda povuče, potrebno utvrditi i sanirati štetu u ovom spomen području.

RTRS