Obnovljena mjesna ambulanta u selu Kozica, koje se nalazi u administrativnom sastavu opštine Oštra Luka, svečano je otvorena u prisustvu velikog broja mještana.

Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurana su donacijama, a mještani su ovom prilikom zahvalili svima koji su im pomogli da osiguraju građevinski materijal i obave sve neophodne radove.

Prema riječima Željka Đakovića, stanovnika ovog sela, ambulanta je ranije bila dotrajala i neuslovna, što je u značajnoj mjeri otežavalo rad ljekara i pružanje zdravstvenih usluga.

“Za nas ovaj objekat ima ogroman značaj, jer je Dom zdravlja u Oštroj Luci udaljen 32 kilometra, a putuje se lošim i makadamskim putevima. Ljekar u Kozicu dolazi jednom sedmično, ali nadamo se kako će ubuduće to biti češće, jer na ovim prostorima živi veliki broj starih i bolesnih osoba”, rekao je Đaković.

Mještani ovog sela podno planine Mulež, koje je jedno od najzabačenijih na prostoru Republike Srpske, susreću se s velikim brojem životnih problema, a najveći je loša povezanost s ostatkom svijeta i komunikacijska odsječenost. Ovo selo je u prošlosti bilo dio općine Sanski Most, a u poslijeratnom periodu pripojeno je novoformiranoj opštini Oštra Luka, na teritoriji Republike Srpske.

Putna infrastruktura je takva da Kozičani do Oštre Luke putuju zaobilaznim putem preko Sanskog Mosta, jer ne postoji direktna komunikacijska veza s njihovim administrativnim središtem. Putevi su makadamski, loše se održavaju i samo je dva kilometra putnog pravca kroz središte sela asfaltirano prije desetak godina.

Mještani kažu kako su nedavno zbog snijega i rijeke Kozice, koja je poplavila dio puta, danima bili odsječeni od ostatka svijeta. Još gora situacija je sa komunikacijama koje selo povezuju s teritorijom Banjaluke, jer se radi o planinskim putevima kojima je moguće saobraćati jedino terenskim vozilima.

Zbog loših saobraćajnica, selo je ostalo bez autobuskih linija, jer autoprevoznici, kako kažu, ne žele da upropaštavaju vozila po džombastim makadamskim putevima.

“Mnogo puta smo se obraćali opštinskim vlastima, pa i republičkim, ali je odgovor uvijek bio da za puteve nema dovoljno sredstava. Osjećamo se zaboravljenima, jer nas nikada niko od zvaničnika iz Republike Srpske nije posjetio da se uvjeri kako živimo”, kažu mještani.

Prema njihovim riječima, mjesnu školu u selu pohađa tridesetak učenika, a u jesenjem i zimskom periodu često se dešava da nastavnici, koji putuju iz Banjaluke i Prijedora, usljed neprohodnosti, jednostavno ne dođu da održe nastavu. Kozicu danas nastanjuje oko 400 stanovnika, selo nema niti jednog proizvodnog pogona, a većina stanovnika bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, mahom stočarstvom, a u posljednje vrijeme i malinarstvom.

Nezavisne novine