Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. U Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 časa u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu te se može očekivati njihov dalji rast, saopšteno je uz Republičkog hidrometorološkog zavoda.

U Prijedoru je protekle noći došlo do pada vodostaja rijeke Sane, koji je u 12.00 časova iznosio 419 centimetara. U ovom gradu su i dalje na stazi mjere redovne odbrane od poplava, a tokom dana zasjedaće Štab za vanredne situacije.

Iz gradskog Odsjeka civilne zaštite navode da se, a obzirom na značajno smanjen intenzitet padavina i pad temperature, očekuje i dalji pad vodostaja Sane i drugih vodotoka na području grada.

– Јoš uvijek je stotinjak stambenih objekata pod vodom, a u prekidu je i saobraćajnica Prijedor-Bišćani – rekao je šef Odsjeka Dušan Vranješ.

U Niševićima kod Prijedora, nabujala rijeka Bistrica srušila je most na lokalnom putu, zbog čega je odsječeno tridesetak domaćinstava. Mještani strahuju od daljih poplava.

U Kozarskoj Dubici u Јošiku došlo je do odrona dijela nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu.

Zasjedao je Krizni štab, proglašena je vanredna situacija, a sve raspoložive ekipe rade na sanaciji klizišta.

Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, ukoliko nasip u potpunosti pukne, postoji realna opasnost od izlivanja rijeke u grad. Reljić je apelovao na sve nadležne institucije da hitno intervenišu svim raspoloživim sredstvima na ovom području.

Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 28 centimetara i vodostaj je u 12.00 časova iznosio 968 centimetara. Nadležne službe uspjele su da privremeno saniraju nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed obišao je ugrožena područja u Srpcu gdje je razmotrena hidrološka situacija, te aktivnosti u borbi protiv nabujale Save, a sa saradnicima će posjetiti i opštinu Gradiška.

U Srbac je upućena i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite.

– Ugrožena su mjesta Kobasi i Bajinci. Kako vodostaj Save raste očekujemo još poplavljenih domaćinstava – rekao je Dragosavljević.

U opštini Gradiška premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 118 centimetara. Rijeka Sava je u stalnom porastu, a vodostaj svaki sat raste za jedan centimetar.

Plavni talas očekuje se za desetak časova, a načelnik, Zoran Adžić kaže da su Savski nasip i sve crpne stanice u funkciji, te da je situacija pod kontrolom.

Rijeka Sava se izlila iz korita u Brodu i Šamcu, gdje je otežan i saobraćaj.

Iz Civilne zaštite Bijeljina upozorili su stanovnike naselja pored Save i Drine da budu pripravni zbog najavljenih padavina i porasta vodostaja, te zaštite materijalna dobra.

Sava se djelimično izlila u priobalnim nebranjenim područjima, a tendenciju rasta imaju i rječice Јanja, Gnjica i Lukavac, saopšteno je iz gradskog Odsjeka Civilne zaštite.

Vodostaj Une u Novom Gradu je u 12.00 časova iznosio 478 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 28 centimetara.

U opštini Kostajnica i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a sve službe su u pripravnosti. Vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, ali nema zaplavljenih domaćinstava.

Načelnik opštine, Drago Bundalo, kaže da problem predstavljaju klizišta.

Teška situacija je i u Donjoj Gradini. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

Vanredna situacija proglašena je u Јasenovcu, gdje je Sava dostigla najviši vodostaj ikada od 917 centimetara, te u Farkešiću, gdje je Kupa znatno porasla i dostigla nivo od 956 centimetara. Dosadašnji rekordni vodostaj Save kod Јasenovca izmjeren je 1970. godine i iznosio je 907 centimetara.

Sava raste i nizvodno od Јasenovca, a u mjestima sve do Slavonskog Šamca na snazi su redovne, ili vanredne mjere odbrane od poplava. Vodostaj Kupe polako je počeo da opada.

Zbog izlivanja rijeke Save na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica u mjestu Gašnica, saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila. Zbog izlivanja Sane saobraćaj je obustavljen na putnim pravcima Blagaj-Јapra-Volar u mjestu Vitasovci i Blagaj-Radomirovac te Urije-Šuća, u Ulici Meše Selimovića i Tukovi-Volar.

RTRS