Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 19.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane, Gomjenice i Miloševice dana 19.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane tako da trenutno vodostaj rijeke Sane iznosi iznosi 420 cm.

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3.Obzirom na značajno smanjen intenzitet padavina na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora i pad temperature, očekuje se postepeni pad vodostaja rijeke Sane i drugih vodotoka na području grada Prijedora.

4.Rast vodostaja rijeke Sane uzrokovao je zaplavljivanje oko 50 stambenihz objekata u naseljima zahvaćenim poplavom.

5.Plavne vode su uzrokovale presjecanja puta Prijedor – Bišćani i onemogućavanje korištenja mosta u Cikotama za odvijanje saobraćaja

6.Usljed intenzivnih padavnina došlo ja do značajnijeg rasta podzemnih i površinskih voda u zonama depresija.

7.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite I u skladu zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ