Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 18.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 18.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.Usljed intenzivnih padavina u toku prethodnog dana došlo je do naglog rasta vodostaja rijeke Sane koji iznosi oko 430 cm i isti je iznad kritičnog nivoa za oko 10 cm

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice takođe su usljed intenzivnih padavina imale su trend rasta međutim prestanak padavina u večernjim satima doprinijeli su da vodostaj ovih rijeka počne opadati tako da su trenutno ispod kritičnog nivoa i isti ne ugrožavaju objekte i putne komunikacije u zoni ovih rijeka.

3.Obzirom na prestanak padavina na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora u toku dana se očekuje postepeni pad vodostaja rijeke Sane i drugih vodotoka na području grada Prijedora

4.Rast vodostaja rijeke Sane uzrokovao je ponovno zaplavljivanje oko 50 stambenihz objekata u naseljima zahvaćenim poplavom.

5.Plavne vode su uzrokovale presjevanja puta Prijedor – Bišćani onemogućavanje korištenja mosta u Cikotima za odvijanje saobraćaja

6. Usljed intenzivnih padavina došlo ja do značajnijeg rasta podzemnih i površinskih voda u zonama depresija.

7.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite i u skladu zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ