Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizuju 22. marta 2018. godine od 19:00 časova u Pozorištu Prijedor promociju izdanja na srpskom jeziku romana Leontija Rakovskog „Generalisimus Suvorov“.

Izdavač romana „Generalisimus Suvorov“ na srpskom jeziku je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor a prevodilac ovog istorijskog romana je naš sugrađanin Vladimir Krčkovski.

Roman je štampan na 420 stranica B5 formata u štapariji „Grafomark“ Laktaši.

Pokrovitelj ovog značajnog izdavačkog poduhvata za popularizaciju ruske kulture i književnosti je Grad Prijedor.

Podršku promociji izdanja na srpskom jeziku ukazao je Ruski kulturni centar „Ruski mir“ u Banja Luci.

Pored autora prevoda Vladimira Krčkovskog na promociji će govoriti i direktor Narodne biblioteke Mara Ećim, direktor Udruženja Željko Šormaz, o recenziji profesor Pero Gvero te kao istoričar, profesor Dejan Karlica.

Nastupiće i Hor „Aleksandar Nevski” iz Banja Luke koji će prirediti veče ruskih i srpskih pjesama.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov je ruski vojskovođa i nacionalni heroj Rusije. Vojnu karijeru počeo je kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal – Ruske imperije, Austriskog carstva i Kraljevstva Sardinije. U bitkama je ostvario 62 pobjede, a nikad nije izgubio ni jednu, pa ni onda kada je neprijatelj bio višestruko nadmoćan, što se često dešavalo. Zauzeo je neosvojivu tvrđavu Izmail, priveo kraju Rusko-turske ratove, osvojio Krim, pobijedio Napoleonovu vojsku u sjevernoj Italiji, proveo rusku vojsku preko snijegom zametenih planina Alpa u Švajcarskoj u borbama sa Francuzima. Sudbonosne pobjede ruske vojske, pod komandom Suvorova, promijenile su tok istorije Rusije u 18. vijeku. Herojstvo i vojno znanje Aleksandra Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države.

U našoj javnosti malo je poznato da su se u vojsci Aleksandra Suvorova nalazile i srpske vojne jedinice. U poglavlju „Kozludža“ faktografski je opisano da je Srpski puk bio prethodnica u maršu kroz šumu Deliorman i u bici kod Kozludže 1786. godine, u kojoj je Suvorov pobijedio peterostruko brojniju tursku vojsku od 100.000 vojnika.

Suvorov je iza sebe ostavio plejadu talentovanih generala među kojima su bili Kutuzov, Bagration, Platov i Mihajlo Miloradović(srpskog porijekla), koji su poslije njegove smrti branili Rusiju od Napoleona i drugih brojnih neprijatelja.

U Rusiji ne postoji čovjek koji ne zna ko je bio Aleksandar Vasiljevič Suvorov, čemu je u znatnoj mjeri doprinio roman „Generalisimus Suvorov“, koji je jedno od najboljih djela ruske istorijske proze, a kojeg je za naše čitaoce preveo Vladimir Krčkovski.

Vladimir Krčkovski, prevodilac ovog istorijskog romana je profesor ruskog jezika i književnosti, novinar i prevodilac. Radni vijek proveo je u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ i „ArcelorMital“ Prijedor. Bio je osnivač, saradnik i urednik velikog broja novina, časopisa. Aktuelni je urednik lista „Humanost“ Crvenog krsta Republike Srpske.

Kao učenik Gimnazije u Prijedoru i predsjednik Kluba mladih pisaca Prijedor Vladimir Krčkovski je 1964. godine bio predsjednik Organizacionog odbora „Susreta mladih pisaca Bosne i Hercegovine“ koji su poslije prerasli u Književne susrete pisaca Jugoslavije, a danas se održavaju svake godine pod nazivom „Književni susreti na Kozari“. Da se otrgne od zaborava kako su nastali Književni susreti na kozari Vladimir Krčkovski priprema novu svoju monografiju.

Vladimir Krčkovski je autor više knjiga i monografija među kojima i monografije „Stotinu godina Rudnika željezne rude Ljubija“, koja je izšla iz štampe 2016. godine u povodu zlatnog jubileja ljubijskih rudara.

Promocija romana „Generalisimus Suvorov“ u prevodu Vladimira Krčkovskog biće održana i Banjoj Luci, 28. marta 2018. godine u NUB Banja Luka, koja je organizator promocije.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com