Prijedoru ne treba apoteka koja će raditi noću i u vrijeme praznika, poručuju iz Gradske uprave grada na Sani.

Kako su naveli, nakon urađene analize zaključili su da ne postoji potreba za uvođenjem rada apoteke u noćnom periodu i u vrijeme praznika jer postojeći način zdravstvene zaštite i snabdjevanja lijekovima zadovoljava potrebe građana.

Naime, analizu su uradili nakon što je pitanje rada apoteke u noćnim satima u lokalnom parlamentu pokrenuo odbornik Dalibor Grabež iz PDP.

On je postavio odborničko pitanje da li će i kada Prijedor dobiti apoteku koja će raditi svaki dan 24 časa.

– Prema Zakonu o apotekarskoj djelatnosti, lokalna zajednica je dužna da obezbjedi kontinuirano snabdjevanje lijekovima putem dežurstva – podsjetio je Grabež nadležne u Skupštini grada.

Međutim, tada mu je na sjednici odgovoreno iz Gradske uprave da je po navedenom zakonu propisano da se rad apoteka organizuje u skladu sa potrebama lokalne zajednice.

– Zdravstvena zaštita u Prijedoru organizovana je tako da svi građani imaju potpunu zdravstvenu zaštitu i dostupnost lijekovima tokom 24 časa svakog dana u godini – navode u Gradskoj upravi.

Dodaju da se zdravstvena zaštita ostvaruje putem timova porodične medicine prijedorskog Doma zdravlja. Kako bi Prijedorčanima bilo produžena mogućnost kupovine lijekova na recept, od početka ovog mjeseca radno vrijeme timova porodične medicine produženo je za sat i po, i sada traje do 22 časa, dok jedna gradska apoteka radi do 23 časa.

Poručuju da u vrijeme kada ne rade porodični doktori, odnosno noću i praznicima, Prijedorčani mogu da se obrate u Službu hitne pomoći koja pacijente može dalje da uputi u bolnicu „Doktor Mladen Stojanović“.

– Hitna služba i bolnica su snabdjeveni svim medikamentima tako da su u stanju pacijentima pružiti potpunu terapiju – ističu u Gradskoj upravi.

Podsjećaju da samo doktori porodične medicine mogu izdati recepte čije troškove pokriva Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS). Navode i da je zakonodavac imao namjeru da omogući neprekidan rad apoteka, što bi omogućio ljekarima hitne medicinske pomoći i bolnice da izdaju recepte za lijekove koje bi FZO RS plaćao.

Navode da je iskustvo apoteka u okruženje koje imaju dežurstvo, pokazalo da je od ukupnog broja potrošača tek njih dva do pet odsto, dolazilo noću zbog medicinskih potreba, dok se ostatak odnosi na pomoćna medicinska i nemedicinska sredstva.

– Osiguranici koji noću dolaze po lijekove uglavnom dolaze sa receptima starim po nekoliko dana, što ukazuje na njihovu nemarnost i nevođenje brige o svom zdravlju – tvrde u prijedorskoj upravi. Ističu da noćni rad ima i problema.

– Najveći problem u noćnom radu su narkomani koji kupuju igle i šprice, te zahtjevi za lijekovima koji se ne mogu izdati bez recepta – ističu. Dodaju da je upravo zbog tih razloga u Prijedoru ukinut noćni rad apoteke, koji je postojao do sredine osamdesetih godina.

EuroBlic