Delegacija Grada Prijedor, koju su činili Zinajda Hošić, šef Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem i Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, boravila je početkom marta ove godine švajcarskom gradu Küssnacht am Rigi, na Biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore u Švajcarskoj, sa fokusom na dijasporu iz Prijedora.

Sa delegacijom Gradske uprave Prijedor na Biznis forumu dijaspore su učestvovali i predstavnici šest eminentnih preduzeća iz Prijedora, koji posluju u oblasti metalne i drvne industrije.

Biznis forum je organizovao Bosanski kulturni centar „Kula“, uz partnerstvo Grupacije „Naša perspektiva“ iz Sarajeva, u čijem sastavu djeluje i Biznis centar Kozarac, BhdiaFor-a, najvećeg poslovnog skupa bh. dijaspore u Evropi, te firme je Solutions GmbH iz Švajcarske.

Pored glavnih organizatora, Forum je podržan i od projekta „Dijaspora za razvoj“, koji predstavlja projekat Švajcarske Vlade i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. Projekat se provodi u 15 jedinica lokalne samouprave iz cijele BiH, a Grad Prijedor je jedna od njih.

Biznis forum je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj, Anđelko Grahovac, koji je naglasio značaj poslovnog uvezivanja privrednika iz BiH i poslovne dijaspore bh. porijekla u Švajcarskoj, a kao primjer dobre prakse je naveo Grad Prijedor, gdje su poslovni ljudi bh. porijekla iz švicarske dijaspore najvažniji ulagači.

U nastavku Biznis foruma, rad svojih firmi su predstavili menadžeri firmi JE Solutions GmbH (Ešef Jakupović), SEE Investment (Taner Alićehić) i Erhard Haussamann&CoAG, koji su naglasili značaj internacionalizacije u pristupu poslovanju i investicionim ulaganjima na finansijskim tržištima i realnom sektoru, što podrazumijeva da bh. dijaspora, sa svojim znanjem i stečenim međunarodnim iskustvima, može unijeti neophodnu svježinu i zamah privrednim aktivnostima i razvoju u BiH.

U drugom dijelu Foruma su održani B2B susreti, koji su rezultirali sklapanjem prvih preliminarnih dogovora i predugovora o poslovnoj saradnji između bh. i švicarskih preduzeća, a upriličena je i posjeta firmi Tisel, koja predstavlja lidera u oblasti metalne industrije u Švicarskoj.

Ambasadaor BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac i delegacija Grada Prijedor je posjetila Opštinu Küssnacht am Rigi, gdje su ih primili predstavnici opštinske administracije, gospoda Marc Sinoli i Armin Tresch. Na sastanku su predstavljeni profili Opštine Küssnacht am Rigi i Grada Prijedor, a razgovaralo se i o mogućnostima međusobne saradnje, sa posebnim akcentom na privrednu saradnju.

Na kraju sastanka, upućen je poziv Upravi Opštine Küssnacht am Rigi da prisustvuju na Dijaspora Biznis Forumu, koji će se ove godine održati u Prijedoru, u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“. Sastanak je završen sa dogovorom dviju JLS o uspostavljanju redovne komunikacije

www.prijedorgrad.org