Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 16.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane, Gomjenice i Miloševice dana 16.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane za 22 cm tako da trenutno iznosi oko 383 cm. Obzirom na smanjen priliv voda od topljenja snijega u slivnom području i nizak intenzitet padanja kiše očekujemo dalji pad vodostaja u narednom period.

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3. Prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike srpske zbog intenzivnijih padavina koje će biti 17.03.2018. godine očekuje se u noći 16/17 marta značajniji rast vodostaja rijeka na području grada Prijedora što ukazuje na potrebu stalnog praćenja stanja i preduzimanje potrebnih mjera zaštite od poplava.

4.Sa područja zahvaćenog poplavom došlo je povlačenja plavnih voda i normalizacije stanja. Još uvijek je prisutno zadržavanje površinskih voda na područjima zahvaćenim poplavom.

5.Svi putni pravci na područjuma koja su bila zahvaćena poplavom su prohodni.

6.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite I u skladu zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

7.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U zonama koje su bile zahvaćene poplavom a u kojima je došlo do povlačenja plavnih voda potrebno je:
– Da Odjeljenje za stambeno komunalne poslove putem izvođača radova preduzme mjere otklanjanja posljedica poplave na objektima komunalne infrastukture u zonama koji su bile zahvaćene poplavom.
– Da AD „Vodovod“ preduzme potrebne mjere radi otklanjanja posljedica poplave i normalizaciju funkcionisanja kanalizacije u zonama koje su bile zahvaćene poplavom.
– Da komunalno preduzeće, „Komunalne usluge“ Prijedor, Dom zdravlja Prijedor, AD „Vodovod“ Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica i drugi subjekti pristupe sprovođenju mjera asanacije terena i otklanjanja posljedica poplave u zonama koje su bile zahvaćene poplavom
– Od strane Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor aktivnosti usmjeriti na ispumpavanje vode iz objekata i zona depresije a prioritetno iz stambenih objekata i objekata javnih preduzeća i ustanova.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ