Vodostaji Une i Sane su blagom padu ali postoji opasnost od klizišta na području Prijedora i Kostajnice. Magistralni put Kozarska Dubica – Kostajnica, još je neprohodan.

Vodostaji rijeka u sjeverozapadnom djelu Republike Srpske su u blagom opadanju. Iz poplavljenih kuća voda se povlači ali broj zaplavljenih objekata nije znatno manji. Međutim, velike probleme stvaraju klizišta na području prijedorske regije. I danas u ovom djelu Republike Srpske nekoliko putnih saobraćajnica nije prohodno.

Rijeka Sana u Prijedoru je blagom opadanju. Јoš je više od osamdeset objekata, zaplavljeno. Iz deset poplavljenih domaćinstava voda se povlači ali ne i problemi.

“Bila je u kući voda. Spavao sam u kolima dvije noći”, rekao je Željko Јurić iz naselja Raškovac.

Sana u Prijedoru je niža za 30 centimetara. Međutim, put prema Bišćanima još je neprohodan. Nadležni su već spremni da preduzmu sve mjere, kako bi pomogli stanovništvu nakon povlačenja vode.

“I gradonačelniku smo predložili da se donesu mjere koje idu u pravcu priprema sprovođenja mjera sanacije terena”, izjavio je načelnik Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ.

“Za sada još uvijek nemamo nekih velikih poziva. Biće ih vjerovatno kada se voda povuče, kada ostane u zaostalim djelovima objektima. Tada ćemo vjerovatno imati pune ruke posla”, naglasio je komandir TVЈ Prijedor Nebojša Miljuš.

Dok se Sana smiruje klizišta na području Prijedora prouzrukuju probleme. Klizišta u Јelovcu i Bukovoj Kosi ugrozila su dva domaćinstva.

U Kostajnici blagi pad Une a domaćinstva u centru odbranjena su od vodene bujice. Najvići problem trenutno su tri klizišta. U ulici Mihajla Pupina oštećen je put kao i u selu Mrakodol. Drugo klizište u ovom selu u blizini jednog stambenog objekta.

Magistralni put Kozarska Dubica – Kostajnica, još je neprohodan. U Kozarskoj Dubici zaplavljena su tri objekta, a zabilježena su klizišta.

“U Dubici na dva mjesta su se pokrenula klizišta”, istakao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

U Novom Grad u vodostaji Une i Sane u opadanju.

U Kostajnici i Kozarskoj Dubici još su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava dok u Prijedoru i Novom Gradu i dalje je stanje redovne odbrane od poplava.

RTRS