Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 14.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 14.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane za oko 30 cm tako da trenutno iznosi oko 425 cm. Obzirom na smanjen priliv voda od topljenja snijega u slivnom području i nizak nivo intenziteta padanja kiše očekujemo dalji pad vodostaja u narednom periodu

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3.Još uvijek je značajno prisutstvo površinskih voda tako da je i dalje u zonama zahvaćenim poplavom zaplavljeno oko 100 stambenih objekata kao i značajan dio poljoprivrednih površina.

4.Usljed prodora plavnih voda i dalje je u prekidu put Prijedor – Bišćani.

5.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite.

6.TVJ je u zoni naselja Gomjenica prethodnog dana vršila ispumpavanja površinske vode koja je prijetila da prodre do objekta osnovne škole u Gomjenici.

7.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva i prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.U zonama koje su bile zahvaćene poplavom a u kojima je došlo do povlačenja plavnih voda potrebno je:
– Da komunelno preduzeće „Komunalne usluge“ Prijedor, Dom zdravlja Prijedor, AD „Vodovod“ Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica i drugi subjekti, pristupe sprovođenju mjera asanacije terena i otkalanjanje posljedica poplave zonama koje su bile zahvaćene poplavom
– U organizaciji TVJ izvršiti ispumpavanje vode prema utvrđenim prioritetima a prioritetno iz stambenih objekata i objekata javnih preduzeća i ustanova
– Prema ukazanim potrebama izvršiti radove sa mehanizacijom kako bi se omogućilo povlačenje vode iz poplavljenih zona.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ