toplana pdVlada RS prihvatila je inicijativu za pregovore između predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine, a u vezi garancije za kredit „Toplani“.

Direktorka „Toplane“ Ljiljana Despotović kaže da je plan izgradnja nove toplane na biomasu, a nakon višegodišnjih pregovora odlučeno je da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uđe u takav projekat.

– Dobili smo sve potrebne saglasnosti od gradonačelnika Marka Pavića i gradske skupštine. Međutim, potrebne su i garancije sa nivoa Bosne i Hercegovine – kaže Despotovićeva.

Ona navodi da ukupna investicija po nacrtu ugovora iznosi 9,5 miliona evra. Od toga bi kredit bio sedam miliona evra, a već su obezbeđene donacije od dva miliona evra od švedske agencije SIDA, kao i dodatni novac za rad konsultanata od oko pola miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj je obezbedila donatorska sredstva za izradu studije izvodljivosti.

Predviđena je izgradnja dva kotla od po 10 megavata za toplotnu energiju, a ukoliko bi banka i donatori postigli dogovor da preusmere deo novca od granta, bio bi izgrađen i kotao za proizvodnju električne i toplotne energije.

Nova toplana bi trebala da bude izgrađena u Industrijskoj zoni „Celpak“, a novac od granta bi bio potrošen na kontrolu potrošnjeenergije. To znači da bi „Toplana“ ukinula sve podstanice i one bi se ubuduće stavljale pojedinačno u objekte, pa bi se tačno utvrdila potrošnja toplotne energije.

Problem se može pojaviti kod starih zgrada, koje će sigurno trošiti mnogo više energije. Stara „Toplana“ će nakon izgradnje nove ostati kao tehnička rezerva, a ako bude izgrađen gasovod sa manjim prepravkama mogla bi grejati na gas.

„Toplana“ ima 4. 500 korisnika, a sve više se isključuju sa sistema centralnog grejanja. Ove godine je isključeno 15 odsto korisnika..

Direktorka „Toplane“ Ljiljana Despotović se nada da će uvođenjem grejanja na biomasu saradnja sa građanima biti bolja, jer će imati kvalitetnije grejanje i plaćati koliko potroše.

EuroBlic