Zbog porasta vodostaja na području prijedorske regije, entuzijasti Tima radio mreže za opasnost, obavili su provjeru radio mreže. Žele da provjere da li u slučaju opasnosti imaju komunikaciju sa svim ugroženim dijelovima.

“Eko – sedam – tri – eko – papa” – pozivni znak je vođe Tima radio mreže za opasnost Ognjena Vukića.

Zbog mogućih poplava tim radio mreže za opasnost provjerio je komunikacione mreže. Kada sve krene po zlu, kada je ljudima neophodna pomoć, kada su ljudski životi ugroženi, baš u tim trenucima ovi radio-amateri imaju značajnu ulogu. Kada zakaže mobilna telefonija, jedini su vid komunikacije među dežurnim službama za spasavanje i ugroženim građanima.

“Radimo provjeru radio mreže na tom kanalu. Sinoć smo imali pozive desetak ljudi. Oni koji poznaju područje Prijedora, znaju gdje su Gaćani, znaju gdje je Trnopolje, znaju gdje je Petrovo. To su dosta daleke destinacije što se tiče komunikacije, ali je prošla besprijekorno”, ističe Vukić.

Nakon poplava 2014. godine, Radio klub “Kozara” Prijedor formirao je Tim radio mreže za opasnost. I dok nisu bili ovako organizovani, ekipa iz ovog kluba radila je na mnogim lokacijama.

“Tada je komunikacija u Prijedoru funkcionisala putem mobilne telefonije, ali možete zamisliti kakvo je opterećenje te mreže bilo. Telefon u Crvenom krstu je stalno bio zauzet, a komunikacija koju smo mi tada osposobili je jako puno pomogla. Tada smo prvi put ozvaničili tu saradnju. Prvi memorandum o saradnji smo potpisali sa Crvenim krstom, a poslije toga i sa Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom u Prijedoru”, naglasio je Јovica Knežević, predsjednik Radio amaterskog kluba “Kozara”.

Ovo je jedini radio-amaterski klub u Republici Srpskoj koji ima potpisan sporazum sa Gradskom upravom, Civilnom zaštitom, Policijskom upravom i Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Prijedor. Traženi su u haosu i opasnostima, a u miru su entuzijasti koji komuniciraju sa radio-amaterima cijelog svijeta. Ističu da nije bilo tačke na planeti sa kojom se nije komuniciralo – od svih država Amerike, Australije, Јapana…

Radio klub “Kozara” postoji od 1954. godine. I danas se ovdje okuplja veliki broj zaljubljenika u radio-tehniku, telekomunikacije, elektroniku i inovatorski rad na tom polju.

Organizovana je i obuka novih članova a cilj je okupiti mlade i talentovane ljude i pokazati svima koliko je radio-amaterizam zanimljiv hobi, ali i ruka spasa u teškim situacijama.

RTRS