Prijedorska Gradska uprava pokrenula je inicijativu za izgradnju hladnjače za odlaganje sezonskog voća domaćih proizvođača. Voćari ističu da su zbog nepostojanja hladnjače, prethodnih godina gubili i do 50 odsto od tržišne cijene. Za izgradnju hladnjače, kapaciteta 500 tona, neophodno je izdvojiti i do milion maraka.

Hladnjača je spas, poručuju prijedorski voćari. Tvrde, bez nje su već godinama prinuđeni da domaće kvalitetno voće za bagatelu prodaju prerađivačkim preduzećima.

“Da imamo tu hladnjaču, mi bismo mogli naše voće da čuvamo jedan određeni period i samim tim bi dobili na cijeni tih proizvoda, jer prinuđeni smo da robu dajemo u bescijenje”, kaže predsjednik UO Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” Prijedor Dalibor Јović.

Hladnjača bi donijela višestruku korist – širenje proizvodnje, očuvanje kvaliteta proizvoda, kontinuirano snabdijevanje tržišta i veću cijenu. Na taj način, Prijedor bi dobio i veliki distributivni centar voća i povrća.

“Mi bismo automatski povećavali naše zasade, jer bismo imali siguran plasman i siguran otkup”, dodaje Јović.

Prijedorska Gradska uprava traži način za finansiranje izgradnje neophodne hladnjače. Cilj je da se ispune zahtjevi lokalnih voćara. Hladnjača bi trebalo da funkcioniše po principu javno-privatnog partnerstva, a voćari bi plaćali simbolične zakupnine.

“Trenutno radimo na definisanju mogućnosti za izgradnju hladnjače i modela upravljanja, nakon čega ćemo definisati potencijalne izvore finansiranja. Mi ćemo pokušati do kraja godine da definišemo i ukoliko nađemo sredstva, naravno, i izgradimo… Za naše potrebe, hladnjača bi bila 500 tona, a sama cijena izgradnje se kreće negdje od 600.000 do milion KM”, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora Rade Rosić.

U saradnji sa distributivnim centrom voća i povrća iz Velike Gorice u Hrvatskoj, u Prijedoru se priprema projekat prekogranične saradnje za naredni poziv trilateralnog programa u koji će biti uključena BiH, Hrvatska i Crna Gora.

Cilj je aplicirati za dio sredstava za potrebe izgradnje prijedorske hladnjače.

RTRS