Bivši odbornik prve višestranačke skupštine u Prijedoru kazao je da su odnosi u ovom gradu bili “normalni” sve do proljeća 1992., iako su godinu ranije dolazile izbjeglice iz Republike Hrvatske pa se bošnjačko i hrvatsko stanovništvo “samoinicijativno” iseljavalo zbog bezbjednosnih, ekonomskih i socijalnih prilika.

Svjedočeći na suđenju trojici bivših policajaca koji su optuženi za ratni zločin počinjen u Prijedoru, Vinko Kos je rekao da je na sve tri strane bilo naoružavanja stanovništva, a da su Bošnjaci formirali i punktove.

Krajem aprila 1992., nakon depeše Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (MUP BiH) da se blokiraju kasarne i naprave punktovi – kako je kazao svjedok – uslijedila je reakcija Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba i ostalih struktura, i bez ijednog metka je preuzeta vlast u Prijedoru.

Kos je napomenuo da je tada pojačan intenzitet iseljavanja, kao i nakon napada na grad Prijedor. Negirao je da su vlasti insistirale na iseljavanju stanovništva. Krajem maja 1992., pojasnio je, došlo je do incidenata u Hambarinama i Jakupovićima, pogibije vojnika, da bi na kraju 30. maja muslimanske snage napale i sam grad Prijedor.

Nakon razoružavanja u Kozarcu od strane srpskih snaga, naveo je Kos, dio pripadnika “Patriotske lige” i “Zelenih beretki” se predao te su “završili” u prihvatnim centrima u Trnopolju, Keratermu i Omarskoj.

Na pitanje Tužilaštva da li mu je poznato da su u tim centrima bile i žene i djeca, svjedok je odgovorio: “Vjerovatno, ali mi nije poznato. Nisam obilazio.”

Nije mu poznato, kako je rekao, ni stavljanje bijelih traka kod nesrpskog stnovništva, pojasnivši da su srpske snage koje su preuzele vlast nosile te trake kao znak raspoznavanja.

Kos je svjedočio u korist Odbrane Darka Mrđe, koji je optužen zajedno sa Zoranom Babićem i Radenkom Marinovićem, bivšim pripadnicima Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Oni su optuženi da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Svjedok Bogoljub Kos, bivši pripadnik SJB-a Prijedor, kazao je kako je interventni vod formiran početkom 1992. godine po zahtjevu Kriznog štaba radi potrebe za brzom intervencijom. Istakao je kako je taj vod bio isključivo pod kontrolom načelnika SJB-a Sime Drljače.

I ovaj svjedok je govorio o incidentima u Hambarinama i Jakupovićima, te o napadu na Prijedor. Naglasio je da je narod, u strahu, tražio da se iseli, te da nema saznanja da je u vezi s tim bila naredba zvaničnih vlasti. On je rekao i da je sav Kozarac bio opkoljen muslimanskim punktovima.

Prije saslušanja ovih svjedoka, Odbrana Mrđe je iznijela skraćenu verziju uvodne riječi, prilikom koje je javnost bila isključena. Optuženi Babić, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, nije prisustvovao današnjem ročištu iz zdravstvenih razloga.

Suđenje će se nastaviti 23. marta.

BIRN