avaz-kradje po trgovinamaOsiguranje jednog tržnog centra u Prijedoru proteklog vikenda je „ulovilo” muškarca srednjih godina koji je zaobišavši kasu u širokom luku, na vrata pokušao da iznese kesu u kojoj je bila kafa, litar soka, muški losion za brijanje, kiselo vrhnje i jedno pakovanje šampinjona.

Sačinjen izvještaj

O krađi je obaviještena i policija i sačinjen je izvještaj. Roba je nakon dužeg pregovaranja vraćena na rafe trgovine, jer Prijedorčanin kod sebe nije imao para da plati sadržaj plastične kese.

U policiji navode ”da se takvi slučajevi obično završavaju međusobnim dogovorom”.

– Znači nema krivičnog gonjenja, jer je očito da onaj koji je ukrao, recimo, pakovanje šampinjona to nije uradio zato da ih preproda – kaže Marija Matić, portparol CJB Prijedor i dodaje da su takve krađe sve češće.

Vlasnik nekoliko trgovina iz Prijedora, koji zbog mušterija nije želio da mu se ime pominje u javnosti, kaže da one „koji kradu litar ulja, ili vrhnje” ne bi ni zaustavio na kasi.

Kilogram soli

– Imali smo primjer čovjeka koji je ukrao kilogram soli. Radnicama sam skrenuo pažnju da ga ni u kom slučaju ne zaustavljaju, a još manje pretresaju, jer je to zaista uradio iz potrebe. Takvih je manje, a mnogo više onih koji kradu recimo skupu kozmetiku. I to na tako vješt način da to je prosto nevjerovatno. Recimo, veliko pakovanje kreme istresu u plastičnu kesicu za zamrzivač, a praznu kutiju vrate na policu… Te kad ih uhvatimo, a u trgovinama imamo dobar videonadzor, zamolimo ih da nikad više ne dolaze kod nas – kaže iskusni trgovac i napominje da među ovim drugim kradljivcima ima i dobro situiranih Prijedorčana, pa čak i nekih budžetskih korisnika.

Registrirana kleptomanka

Osim ovih bizarnih krađa koje su očit primjer „da se obećanje u bolje sutra ne može servirati u tanjir” ima i onih u kojim se krade zbog same krađe. Riječ je, naravno, o kleptomaniji. U policiji navode da je u Prijedoru registrirano nekoliko kleptomana, među kojim je ranije bila i jedna ugledna Prijedorčanka. Ona je na svoj način „obilazila” trgovine, a potom je u te prodavnice svraćao njen sin koji je vraćao ili plaćao robu koju je ”pokupila”.

Dnevni avaz